Преди да отговоря ще цитирам Брат Адам (по памет): "Питай пчелите и те ще ти кажат".2 броя отводки ЛР 10 рамки вече почти изпълниха един корпус. Нямам изградени рамки за втория корпус, който ще слагам. Планувам да вдигна крайните 2 медови рамки(или 1 със запечатано пило и 1 с мед) в горния нов корпус и питането ми е да го допълня с восъчни основи целия или примерно да му сложа в единия край 2-3 или 4 рамки с восъчни основи, преградна дъска и останалата част от корпуса празна?
п.п.В долния корпус ще добавя 2 рамки с восъчни основи.
Аз в такъв случай вдигам 2 рамки горе (гледам да са медена и такава със запечатано пило). Не вдигам отворено пило, за да не качвам майката горе. Ако пак се целя да я вдигна горе трябва да е открито. Две медени (с нектар) е пак добре. Долу слагам две основи и горе една основа до двете рамки. След 2-3 дена гледам какво е станало. Има два типа семейства. Сигурно зависи от майката.
А) Едните градят долу и не се качват баш горе. На такива като поизградят рамките вдигам горе две други рамки и слагам пак основи долу. Неприятното е, че трябва да се отмести горния корпус. Аз си имам една малка маса и го слагам на нея.
Б) Другите градят горе и не пипват основите долу. На такива като изградят някоя горе, я свалям долу, а неизградените от долу ги вдигам горе. Пак хамаллогия с вдигането на горния корпус.
Аз си записвам в тефтера кой кошер как се държи и за напред знам какво да очаквам. В този смисъл "питай ги и те ще ти кажат какво искат!" Те са добри животинки и ще ти помагнат с радост
По същия начин гледам има такива дето трупат меда над пилото, а други го мъкнат най-далеч от входа. Пак питам и те ми казват кое им харесва![]()

Цитат