Това за пилото е решено. Не разбирам защо питата с люпещото се пило няма да се включи в медосбора от липата и кестена, при положение че ще цъфтят повече от двадесет дена, но пред това да придам пита с открито пило ще се вслушам във Вашия съвет. При всички положения новобранец като мен може да увреди откритото пило с четката при премахване на пчелите, за тръскане на такава пита четох някъде че не е желателно. Друго което ме притеснява че в плодника има много мед - поне 5 или 6 рамки, резултат от хубавото време в цъфтежа на акацията. Веднага след нея имаше 7 рамки, като извадих една за еднорамковата "отводка" и дори бяха заложили три маточника/незапечатани/ на двете рамки...идея си нямам как да се ориентирам дали е заради решена самосмяна ако са помислили, че майката е слаба или е роене. Въпреки че е "късно" за роене ме е страх да не се повтори ситуацията. Незнам как ще е най-удачно - за слагам медни рамки между питите/някъде четох че не търпят мед между пилото/ или да центрафугирам три, четири плодникови което ме притеснява дали не е грешка в момена на медосбора, и дали ще съберат за тях да зимуват. В магазина място колко щеш а те пълнят плодника като за световно!!!Абе не е за говорене, неизвестни отвсякъде!!! ...А ако може да ми отговорите дали ще е удачно да разделя майката със старите пчели към края на юли и да придом оплодени майки на отделеното пило с млади пчели в нов кошер /със сигурност на по-късен етап ще искам съвет за качествени майки, без значение за цената за съотвено придавате на основните семейства/ Пак се отнесох, но така сме новобранците ... дано го разбирате!!! И последно да питам дали да сложа в сиропа и сухо мляко за стимулиране на майката в отводката или ще е безсмислено докато не "докарам" с пило приличния брой млади пчели, за да обгрижват майката.Слагам им през 5 дни по 400 мл. някъде, но не може да го усвои всичкия, някъде към 200-250 "дърпа", другия го хвърлям и слагам нов.
Забравих да кажа че на отводката съм оставил три рамки едната на която я извадих, една медна / нямаше прашец на нея при изваждането от другия кошер честно казано/ и една празна изградена /доста черна/ но виждам че са слагали прашец на нея след като са я почистили. Същите съм ги поставил между рамки от фибран, а дали да поставя найлон отгоре и суха храна?
Матеев, предварително Ви благодаря за проявената отзивчивост към нас, новобранците във форума и дано не се отклонявам много от поставената тема!!!?