Шашнàх се! Свалям капака на един кошер и от хранилката (от магазина) извират търтеи! Имало е търтеево пило в магазина, който е над ХР. Били са "арестувани" там.
Шашнàх се! Свалям капака на един кошер и от хранилката (от магазина) извират търтеи! Имало е търтеево пило в магазина, който е над ХР. Били са "арестувани" там.
0899946746 Поздрави, Емо.
Нямам никакво друго предположение, имам пчели от 2 месеца, не, от 58 дни. (търтовка в магазина?!)
Преди няколко дни споделих защо ще местя отводките в неподходящо време.И тъй...не зная какво точно се е случило но току що се прибирам. събирам преобърнати кошери.И двата са на по шест рамки.Просто ги изправих и позакрепих.В плодниците не съм пипал,но със сигурност има разместени рамки.Най лошото може би от тук насетне е загуба и на двете майки.Или пък знам ли,може би нещо друго.Какво да правя-още днес да ги отворя или....
"Неподходящото" време не е виновно.Явно на някой и там му пречат-предполагам.Да,отвори ги сами няма да наместят рамките.
Най-лошото от тука нататък е, че си загубил двете си майки в най-неподходящия период от време. Ако оставиш семействата така, те сами ще си направят майки, но това ще отнеме почти 1 месец време до снасянето на първото яйце (по точно най-малко 13+8=21 дена). При това положение обаче всяка една съществуваща пчела в кошера ще е умряла до 10-ти август, и семейството ти ще се превърне в 2 или 3-рамкова отводка, която едва ли ще оцелее през зимата. Хубавата новина е, че такива семейства без майка донасят много повече мед от нормалното. Сам си помисли какво искаш - спасяване на семействата или много донесен мед.
Единственият начин за спасяване на семействата е колкото се може по-бързо да им придадеш нови оплодени майки. Експерименти с маточници се правят само през май месец и началото на юни. Сега вече е късно.
Двете майки са живи и здрави.Има загуби ,малки сред работническия колектив.![]()
Кога да спра захарния сироп и да започна да наливам инвентиран
На 12 рамков ДБ колко рамки с пило се очаква да имам.В общи линии при повечето имам пило на 7 и 5 имам мед и прашец.Само на единия на които пчелите са ми доста агресивни питите с мед са в по-голям процент.
В момента има 15 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 15 гост (и))