Здравейте, нов съм във форума и искам да Ви питам нещо по темата. Искам да придам една пита с пило на една...незнам дали да го нарека отводка, но се притеснявам да не "похабя" пилото, тъй като ме мъчат някои неизвестни. Ще Ви дам и малко предистория за Ви ориентирам по добре...На 5-ти юни колега пчелар случайно ми каза че ще си поръчва майки и тъй като чета форума, буквално ме връхлетя "гениалната идея" да си направя отводка на една рамкаАко трябва да се върна по назад, реших да я направя на една, тъй като такива ми бяха "активите" към момента! Един закупен кошер със средно по сила семейство/въпреки че ме убеждаваха че е силно/ и едно наследствено което презимува на три рамки и към юни месец беше на 4 рамки, като 2 с пило. И тъй като бях прочел, че Скутелатор е правил отводки на 1 пита с пило/нека ме поправи ако бъркам/ и съм достатъчно инатлив /въпреки че всички с които споделих ме обявиха за луд...а други така ме гледаха/ на 7 юни вече имах "така наречената отводка"!... а като се сетя какви изненади преживях не е за говорене...на 5-ти юни майката беше при мен в клетка!!! Ами сега!!! Първо майката беше колкото обикновена пчела на големина, но предполагам че може и да е нормално!...после започна търсене на пита с пило, но греда никой не искаше да даде /дори и след заплащане на 30 лева/, след петия попитан човек вече бях решил окончателно-мед от купувания кошер няма да има, но няма да съсипвам майката/поне не и заради мен/... другия проблем се изразяваше в това че същата седмица бях дежурен и нямаше кой да ме покрива, а на 15 минута трябва да съм на разположение ако ме потърсят!... И тъй като нямаше шанс да тръгна същия ден, мисля че беше работен, колегата който ги поръча ме посъветва да им сложа върху клетката напоен памук с вода. На следващия ден почна търсене на пило. До вечерта Нищо. Евентуално ми обещаха за другия ден ако има, с уговорка след като отвори кошерите да ми каже!!! Позвъняване от моя срана около 12 на обяд и познайте НЯМАМ ПИЛО. Тотално изтрещях. На колата и след около 30 мин съм при пчелите 35 км в завои на полупланински път. Както и да е, мед се е видяло че няма да има
...отваряне на силния кошер и броене на пилото- 2 рамки плътно и едно с много малко...Плодника задръстен с нектар на около 9 рамки..Кошера е 12- ка ДБ...и за капак на всичко се намеси и господин Мърфи...на две от рамките с пило три маточника общо/шах с пешката/... ами сега...пълна
импровизация от моя страна. Премахване на маточниците и изкарване на едната пило със запечатено пило и пчелите и стръсках част от пчелите от другата пита с пило...имах основа в слабото семейство, която тъкмо бяха почнали да градят, така че я извадих от там /след като ги отпъдих/ и я поставих на място на извадената рамка..Преместих новия кошер на около 10 метра...нямах време за каквото и да било друго, като поставих в една изградена пита от кошер с избягали пчели...нов риск ама то така е тръгнало от начало
...Налях вода в питата / беше с цвят на африканец/, придадох клетката с майката, но тъй като съм чел че когато има заложени маточници по трудно приемали майката не счупих крачетата на клетката а затрових капака, стесних входа на 1 см по "практиката" на Гилъна и си бих камшика към града...да не споменавам че на пчелина няма сигнал и съм стоял в радиосянка около час... със сигурност бях свалил поне два килограма, а за напрежението няма да споменавам...Незнаех колко от пчелите ще се върнат в стария кошер, но както и да е. Тъй като не счупих крачета на клетката, на другия ден отново бях в обедната почивка. Пчелите провираха хоботчета през клетката и реших да счупя крачетата...Сложих около 300 мл захарен сироп, щото и този ден си бях забравил четката за да почистя от пчелите и да сложа пита с мед. Тотален хаос
Та както се сещате майката беше приета. Калкулация 20 майката, две ходения по 15 лева - общо 50. / цена близка до готова отводка/ време, ядове и прединфарктни състояния да не ги броим...Ако успея да зазимя на няколко рамки -удовлетворението ще е безценно...Извинявам се отнесох се доста. Нй въпроса има ли смисъл да слагам друга пита с пило, при положение че незнам какво точно става към момента. Има "още" запечатано пило колкото длан, което ако не е от тази майка май трябваше да се е излюпило.Видях и няколко ларви с открито три четири не повече. Според мен майката снася много слабо. Почти не откривам разлика да е наедряла. Дали е възможно да е била неоплодена...Да рискувам ли друга пита с пило!!!