Цитат Първоначално публикувано от HINAP
Много интересен случай имах днес с пчелите.Прибрах си булото,защото привърших работата по кошерите/около 14 часа/.В този момент над кошерите се появи много голям рой.Добре,че под ръка имах преносно сандъче с 4 плодникови пити пълни с мед които мислих да центрофугирам.Нямаше време за мислене,взех 1 пита с мед,качих се върху един от кошерите,вдигнах високо ръката и след 5 минути роя се полепи по питата.Внимателно я поставих в сандъчето,взех втората и тогава се сетих да видя за М,но не видях такава.Тогава видях топка от пчели на земята,доближих третата пита до тях и те се качиха на питата.Там видях и М.Захлупих я заедно с близките пчели с мрежеста клетка.Поставих я и тази пита в сандъчето и го затворих от горе, но отворих отворче служещо за прелка.Поставих 2 ленти Варотом,защото си мисля,че това са опаразитени пчели.Но толкова много пчели/малко повече от4 ДБ пити/ по това време не ми се е случвало да ловя.Последния път беше в края на септември.Още нямам отговор за това кое е накарало тези пчели да напуснат кошера си.Все си мисля,че или е опаразитяване или восъчният молец го е принудил/за второто е по малко вероятно защото пчелите са повечко и би трябвало да се преборят с восъчния молец/.Та въпроса ми е дали някой колега има подобен случай в близките дни и не е ли рисковано да не си вкарам някоя болест с тези пчели.
Колега HINAP,
Този рояк от твоя пчелин ли е? Тъй като е време за ленти- ленти слагал ли си? Отговори ми на тези 2 въпроса и аз ще ти отговоря на твоите.