Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 153 от 683 ПърваПърва ... 53103143151152153154155163203253653 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,521 до 1,530 от общо 6828
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Какво ще стане,ако отводка се захранва с мед?
    Цитат Първоначално публикувано от Петър84 Виж публикацията
    Може да бъде нападната и разграбена от други пчели.
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Ами от сиропа не може ли?Може!
    При храненето с мед не става въпрос за нападение или не. Да, разпечатания мед наистина има миризма, която увеличава риска от нападение, и ако отводката е в кошер с широко отворена прелка, която не може да защитава, резултатите може да са трагични.

Причината да не се храни с мед е друга. Медът съдържа ВЕЧЕ ИНВЕРТИРАНИ захари, и като такъв той НЕ ВЪЗБУЖДА работата на жлезите на пчелите. Ние обаче се нуждаем точно от обратното. Ако храним с неинвертиран захарен сироп (който е имитация на нектар), ние принуждаваме пчелите да започнат да го инвертират. Тоест ние АКТИВИРАМЕ ТЕХНИТЕ ЖЛЕЗИ, и покрай отделянето на инвертаза се активира и отделянето на пчелно млечице, восък и всичко останало. С млечицето интензивно започва да се храни майката и тя започва да снася интензивно, като снесеното пило пак се храни с пчелно млечице (поне в началото от неговото развитие).

Или логиката е следната:

ХРАНЕНЕ СЪС СИРОП --> ВЪЗПРИЕМА СЕ КАТО НЕКТАР --> АКТИВИРАТ СЕ ЖЛЕЗИ ЗА ПРЕРАБОТКА --> АКТИВИРАТ СЕ И ДРУГИТЕ ЖЛЕЗИ (ЗА ВОСЪК И ЗА ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ) --> МАЙКАТА СЕ ХРАНИ ИНТЕНЗИВНО --> ТЯ ЗАПОЧВА ДА СНАСЯ ИНТЕНЗИВНО --> ЗАПОЧВА И ИНТЕНЗИВЕН ГРАДЕЖ НА ВОСЪЧНИ ОСНОВИ .......

Обратната логика е следната:

ХРАНЕНЕ С МЕД ИЛИ С ИНВЕРТИРАН СИРОП --> ПЧЕЛИТЕ ГО ВЪЗПРИЕМАТ КАТО ЗИМЕН ЗАПАС --> СКЛАДИРАТ ГО ДИРЕКТНО ПО КИЛИЙКИТЕ И ГО ЗАПЕЧАТВАТ --> ЖЛЕЗИ НЕ СЕ АКТИВИРАТ --> НЯМА ВОСЪК, НЯМА ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ --> НЯМА ГРАДЕЖ --> МАЙКАТА СНАСЯ СЛАБО .....

Та ако искаме бурно развитие на семейството и градеж на восъчни основи, трябва да храним с неинвертиран захарен сироп. Това се прави през пролетта и през лятото (и при отводките). Ако искаме да щадим пчелите и да им намалим износването, трябва да ги храним с инвертиран захарен сироп или с мед. Това се прави през есента.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Есента започва след 20 септември.Какво сте правили до тогава та тепърва ще почваме подхранване????

Наблюдател
    Регистриран
    14.11.2014
    Здравейте колеги! 2-3 години се занимавах чисто любителски с 3 кошера! От тази пролет имам общо 15 кошера,12 рамкови дадан-блат! Всичко си върви добре с тях,до днес когато установих голямо нападение от чужди пчели на един от кошерите ми. Докато успея да притворя максимално прелката всичко се прехвърли върху друг кошер и така общо върху 5-6 кошера! Вчера ме нямаше и майка ми,която от време на време наблюдава кошерите от далече ми каза,че е било същото ужасно бръмчене ранния следобед и си мисля,че днес всичко се е повторило. Има ли начин да се справя с това или утре пак да ги очаквам? Благодаря!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от 100-qnov Виж публикацията
    Здравейте колеги! 2-3 години се занимавах чисто любителски с 3 кошера! От тази пролет имам общо 15 кошера,12 рамкови дадан-блат! Всичко си върви добре с тях,до днес когато установих голямо нападение от чужди пчели на един от кошерите ми. Докато успея да притворя максимално прелката всичко се прехвърли върху друг кошер и така общо върху 5-6 кошера! Вчера ме нямаше и майка ми,която от време на време наблюдава кошерите от далече ми каза,че е било същото ужасно бръмчене ранния следобед и си мисля,че днес всичко се е повторило. Има ли начин да се справя с това или утре пак да ги очаквам? Благодаря!
    На мен това ми прилича на облитане, но за човек с три годишен стаж това не би било новост.

Наблюдател
    Регистриран
    14.11.2014
    Не е облитане! От далеч и аз си помислих така,но след като се приближих се вижда че пчели прииждат от друго място! Имам едно малко рояче което утре смятах да подсиля и на което едвам се виждат на ден няколко пчели да влизат и излизат от кошерчето му. Навреме успях нацяло да му затворя отвора на прелката и около него беше гъмжило от пчели известно време.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от 100-qnov Виж публикацията
    Не е облитане! От далеч и аз си помислих така,но след като се приближих се вижда че пчели прииждат от друго място! Имам едно малко рояче което утре смятах да подсиля и на което едвам се виждат на ден няколко пчели да влизат и излизат от кошерчето му. Навреме успях нацяло да му затворя отвора на прелката и около него беше гъмжило от пчели известно време.
    Както кажеш. Аз малко разбирам от пчели и не споря.

Наблюдател
    Регистриран
    14.11.2014
    Не трябваше да питам изобщо!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Лесно се различава нападение, пчелите трябва да се жилят и търкалят на кълбета, не само да бръмчат и да се теглят по прелките. Иначе колега имаше подобрен проблем след първото нападение се прехвърли от кошер на кошер и целия пчелин плана та ги държа 2 седмици затворени, но това стана август при липса на всякаква паша, а сега нещо не ми звучи реално.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    И на мен ми прилича на облитане, а тези дни имаше почти всеки следобед. При нападение пред кошера има доста загинали пчели. А обикновено слабите семейства биват нападнати. Силните не позволяват това. Когато има нападение, пчелите нападателки идват и отлитат в една и съща посока и то в тази, където има други кошери наблизо. Относно облитането, един кошер да се облита, веднага след него започват и други, които са наблизо. Възможно е млад пчелар да се обърка.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    100% облитане. В събота и аз наблюдавах същия процес, даже начално си помислих, че е начало на роене, но не би. После застанах да гледам за борба на входа, но нямаше, пчелите просто се бутаха при влизането. Имаше голям шум и връщащите се пчели едва влизаха през 4-те входа на кошера, а летящите увличаха все повече. По едно или друго време на деня всички кошери се облетяха. Човек лесно може да се заблуди. Сега няма причини за сбивания. Времето е хубаво, пчелите не обръщат внимание на нищо освен на пашата.

Страница 153 от 683 ПърваПърва ... 53103143151152153154155163203253653 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •