А, това със списъците и познатите чистачки е друго, тази практика е безобразна и винаги, когато я видя (не само в случаите на финансиране) й противодействам. И за това си има начин, аз залагам първо на нормативната база: научавам си правата и задълженията по темата и действам. Видя ли, че някой ми отнема права, гледайте да видите какво става. Но задълженията си ги спазвам. И това е сила, защото тогава можеш да потърсиш сметка на хората, които не си вършат работата.
Tarty, това го гледам ежедневно: хора, които не искат да работят, а искат само да вземат едни пари. Няма проблеми, пишеш бизнес-планове и за такива, но с ясната идея, че трябва да си вземем парите овреме, че няма да се задържат на пазара. Аз не спестявам нищо на никой, като не им излиза сметката - не им излиза, ако въпреки това искат за кандидатстват - няма проблеми, но без нататъшни ангажименти. Обичайно такива хора не успяват, а има случаи и да се провалят с гръм и трясък. Някои от тях успяват да си изпълнят проектите (естествено с неимоверни мъки от нас и бутане и дърпане до финалния отчет) и спират до там. Това обикновено са хора без планове, които си живуркат ден за другия и в такива случаи субсидията, каквато и да е тя е похабена. Такива хора опитват по веднъж само, не са реална конкуренция на пазара.
От друга страна хората с план и цел могат да направят чудеса и това виждам също всеки ден. Така че, всеки си избира категорията.