Здравейте колеги! Днес се засилих да поставям на кошерите мрежестите дъна. Първо ми възникна проблем, а и реших да попитам. Поизчетох предишните мнения и статиите, но нещо не съм сигурен. От една страна съм с отводки заложени средата на май и все още не са изпълнили междурамията, от друга - настават жеги. Та:
1. Дали е времето сега да оставя кошерите на мрежесто дъно. Хем е вероятно да става студенко понякога (както последните 2-3 дни), хем в жегите да не предобрим нещата ако не са отворени. Не зная по-малкото пчели как се справят с топлото.
2. При опита ми да вдигна мрежата в горно положение се оказа, че нещо не иска да влезе в гнездото на дъската за събиране на прашец. Насочва се нагоре от водачите и затваря отвора на прелката, а отдолу няма как да я хвана да я наместя (много плътно опира в стените). Може да се е понадула рамката от влагата последните дни, но си е проблем. Това го пробвах с 3-4 дъна и навсякъде едно и също. Едната мрежа така се заклещи, че с голям зор успях да я извадя. Преди да сложа дъната на кошерите дъските свободно си влизаха. Притеснява ме ако я оставя в долно положение дали няма да почнат да ми градят далаци, че имат и още рамки да изграждат. Да не хвърлят труд на вятъра. И ако оставя мрежата отдолу, коя прелка да ползвам?
Благодаря Ви!