Здравейте,
Ангеле, какво искаш да кажеш с това (до 3м.)?
Като си ходих около 24 май, се чудих доста как да го направя???? Като си купувах ВО от Халед го питах за нещо за привличане на рояци. Той ми предложи една малка ампулка с малко масло от маточина. Не знам кой е производителя. Та чудя се аз, бяха ми подарили едни стари ДБ-12. Взех един, изпросих една стара пита от пчеларя който ми подари кошерите, и готово. По средата старата пита, на нея с малко прополис лепнах ампулката, от двете страни по две рамки с ВО. Доста се изненадах когато си отидох след протеста. Беше се хванал рояк. Капана от стария кошер го бях поставил на разстояние от около 10м. от другите си кошери. Малко в дясно и напред (по диагонал). На 11.06 преди обяд около 10.30ч. го прехвърлих на новото място. В сандъка останаха много пчели, опитах се да ги смета с четката но не би. Оставих плодника на капана легнал на лявата си страна с прелка към новия кошер, на разстояние около 0.30/0.40см. Смятах, хем пчелите ще се облитат, хем останалите ще влязат в новата си "къща". Нямаше проблем, всичко мина добре. Даже пак заложих капана. Направи ми впечатление, че три дни след местенето на старото място (където беше капана) се въртяха по десетина пчели. Кошера в който прехвърлих рояка е на около метър от другия кошер с пчели. Между тях има един празен.
Поздрави, Г. Георгиев