Причината е, че отводките са направени с малко млади пчели и маточниците са простудени.
Причината е, че отводките са направени с малко млади пчели и маточниците са простудени.
По-добре е първо да четеш и после да работиш отколкото, първо да работиш и после да четеш как да оправиш "работата".
Д-р Станчо Георгиев "Производство на пчелно млечице и пчелни майки".Само със 6лв. вложени в обучение ще спечелиш доста качествени майки.http://www.helikon.bg/author/Д-р%20С...иев_14480/
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Здравейте,
Новобранец съм в пчеларството и се сблъсках със следния проблем: купих си в началото на този месец 5 отводки. Днес отворих съндъците с и учудване установих, че в два от тях са заложени маточници, а пред единия корпус видях 10-15 пчели, които се бяха скупчели върху нещо и след подпушване, когато пчелите се разбягаха, забелязах лежаща майката на кошера. Може ли някой да ми каже на какво може да се дължи това? Благодаря ви предварително![]()
Споделете как да избегна изграждането на далаци върху маточниците.
Пробвах с восачна лента на горната летва но пчелите изобщо не я посещават.
Ако двама човека имат по една идея и нея споделят ще си останат само с нея но ако си я споделят и двамата ще имат по две.
Само някои от семействата имат склонност да изграждат далаци върху маточниците, и то само по време на силна паша. По принцип регионите със силна паша са проблемни за майкопроизводителите.
Иначе решението да не се изграждат далаци върху маточниците е смяна на семейството - отглеждач.
Благодаря за отговора
Притеснява ме това, че в единия кошер ситуацията е както при класическа самосмяна, а в другия незнан все още какво е :$ . Първия си има старата майка, която продължава да сняся яйца и има два маточника, но втория има 7-8 маточника, които не са запечатани и няма кой да снася през пириода , до който ще се оплоди новата майка, което най- много ме притеснява, защото отводката е все още слаба на 6 рамки. Не е ли по- добре да си купя за втория кошер ноеа майка или те ще успеят да се справят сами?
И един въпрос още имам, надявам се някой да ми обясни. Как е възможно пчелите да си правят само смяна пти положение, че от човека, от който си купих отводките каза, че са млади майките. Благодаряза вниманието!
Няма нищо чудно в това. На повечето майкопроизводители майките също са млади, но при голям процент от тях, приемните семейства ги подменят. Причините за това могат да бъдат различни, но най-общо казано такива майки са НЕКАЧЕСТВЕНИ и пчелите това много добре го разбират![]()
Има майкопроизводители, които по презумпция продават некачествени майки, защото са под закрилата на майкопроизводствения монопол. Те гледат количеството, а не качеството. Оплождат ги в малки студени оплодни сандъчета, в резултат на което част от яйчните тръбички на майката остават недоразвити. Това ограничава нейния максимален капацитет на снасяне и най-интересното е, че пчелите го усещат този факт и предизвикват самосмяна, независимо от това че майката е млада.
В общия случай говорим за ПРОСТУДЕНА МАЙКА в някой момент от нейното развитие. В технологията на майкопроизводителите има поне няколко момента от време, през които те могат да простудят майките - било поради незнание или поради криворазбрана икономия на време или пари.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))