Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 9 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 89
    Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ще си позволя да кажа няколко базови правила от Българския правопис. Дано не ми се разсърдят тези, които ги знаят.

1. След препинателен знак (точка, двуеточие, запетая, удивителна) винаги има интервал.
    2. Преди препинателен знак никога няма интервал.
    3. Запетайки се слагат, за да се разделят изреченията.
    4. Едно изречение има само един глагол (действие). Естествено има изключения, при които глаголите се обединяват с и, или.
    5. Ако няма глагол, няма изречение, следователно няма основание да се слага запетая.
    6. Вмъкнатите изречения задължително се разделят със запетаи от двете им страни.

Това е по памет отпреди 40-45 години. Надявам се да не греша някъде.
    Мога да добавя също, че запетаи се слагат пред:
    1. "който", "която", "които";
    2. "за да";
    3. "така, както", "толкова..., колкото...", "тъй като", или само "като";
    4. "че", "въпреки че";
    5. когато се вмъква изречение в главното изречение за уточняване на обстоятелства;
    6. В много редки случаи преди "и";
    7. при изброяване;
    и още няколко случая, които не са толкова важни.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Хайде да не се мъчите да си спомняте ще ви вметна ето това:http://zapetaia-teoriia.ezikova-kultura.tutmanik.com/

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Хайде да не се мъчите да си спомняте ще ви вметна ето това:http://zapetaia-teoriia.ezikova-kultura.tutmanik.com/
    Ти ме уби. Никога не съм си го представял, че е толкова сложно. При мене правописа се получава някакси от самосебе си, без участието на главния мозък. Едно време съм чел много книжки (то и нямаше какво друго да се прави) и сега когато пиша, действам по интуиция (шесто чувство). Тя ми помага в 99% от случаите, но ясно осъзнавам, че и аз допускам грешки.

Най-добрата стратегия е когато човек напише един постинг, след това внимателно да си го провери. Все пак не трябва да се забравя, че написаните "глупости" след това ще бъдат прочетени от поне 1000 човека, и всеки един от тях ще си извади положително или отрицателно мнение за грамотността на пишещия. А ниската грамотност по презумпция предполага, че на този човек не може да му се вярва. Как да се доверим на неговите "акъли" в пчеларството, след като той не се е научил дори да пише, а какво остава за всичко останало.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Не си предполагал , но си учил преди ,,демокрацията ,, .
    Последните 10 години , масово пишат - ,,ий ,, вместо двойно ,,ии,,.
    Вчера , един неграмотник ми се моли да му пиша тройка . Според него- ,, България била четвъртита , а климатът е умерено различен,, .
    Така ще го изпраскам .

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Ти ме уби. Никога не съм си го представял, че е толкова сложно. При мене правописа се получава някакси от самосебе си, без участието на главния мозък. Едно време съм чел много книжки (то и нямаше какво друго да се прави) и сега когато пиша, действам по интуиция (шесто чувство). Тя ми помага в 99% от случаите, но ясно осъзнавам, че и аз допускам грешки.

Най-добрата стратегия е когато човек напише един постинг, след това внимателно да си го провери. Все пак не трябва да се забравя, че написаните "глупости" след това ще бъдат прочетени от поне 1000 човека, и всеки един от тях ще си извади положително или отрицателно мнение за грамотността на пишещия. А ниската грамотност по презумпция предполага, че на този човек не може да му се вярва. Как да се доверим на неговите "акъли" в пчеларството, след като той не се е научил дори да пише, а какво остава за всичко останало.
    Ха, ха. Това е част от цялото, но нека го прочетат и тогава ще пусна още малко, ако не ме домързи, разбира се. А за това, че пишеш, че на теб ти идва от самосебе си..... ха, ха.... ти си природно интелигентен.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Не си предполагал , но си учил преди ,,демокрацията ,, .
    Последните 10 години , масово пишат - ,,ий ,, вместо двойно ,,ии,,.
    Вчера , един неграмотник ми се моли да му пиша тройка . Според него- ,, България била четвъртита , а климатът е умерено различен,, .
    Така ще го изпраскам .
    Ти пък бъди умерено безразличен.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Вярно -,, Слаб 2 ,, !!!!!

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Все пак не трябва да се забравя, че написаните "глупости" след това ще бъдат прочетени от поне 1000 човека, и всеки един от тях ще си извади положително или отрицателно мнение за грамотността на пишещия. А ниската грамотност по презумпция предполага, че на този човек не може да му се вярва. Как да се доверим на неговите "акъли" в пчеларството, след като той не се е научил дори да пише, а какво остава за всичко останало.
    Понеже аз смятам ,че това се отнася конкретно за мен независимо ,че моето име не е написано ще напиша последния си пост тук и ще ви кажа - аз съм на 36 години имам средно образование и нямам отличен но български език отглеждам пчели и с това се издържам всичко, което съм написал е научено от колеги и е изпробвано от мен и никога не бих си позволил да давам съвет или предложение без това да е пробвано и аз да съм останал доволен.Не искам да се доверявате сляпо на даден съвет ,а просто така имате още една опция .Всеки прави грешки и има недостатъци аз единственото, което правя тук е да споделям ,а много по лесно е да си мълчим и да крием и да злорадстваме на провала на колега.Сигурно и тук съм допуснал грешки, но както казах аз няма, от какво да се срамувам.Едно от качествата, ми е че си държа на думата, и когато казвам ,че това е последния ми пост то означава ,че е.Не пия алкохол и за мен не е оправдание за нашите действия по повод пост №63 .
    Този пост е редактиран от радо; 19.06.2015 в 21:32.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Не бих казал , че Матеев конкретизира теб .

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Понеже аз смятам ,че това се отнася конкретно за мен независимо ,че моето име не е написано ще напиша последния си пост тук и ще ви кажа - аз съм на 36 години имам средно образование и нямам отличен но български език отглеждам пчели и с това се издържам всичко, което съм написал е научено от колеги и е изпробвано от мен и никога не бих си позволил да давам съвет или предложение без това да е пробвано и аз да съм останал доволен.Не искам да се доверявате сляпо на даден съвет ,а просто така имате още една опция .Всеки прави грешки и има недостатъци аз единственото, което правя тук е да споделям ,а много по лесно е да си мълчим и да крием и да злорадстваме на провала на колега.Сигурно и тук съм допуснал грешки, но както казах аз няма, от какво да се срамувам.
    Не е написано срещу тебе. Това е просто психология на масите (мнозинството от хората). Неявно всеки един човек другите го преценяват по това, което показва. И ако показаното е лошо, моментално възникват отрицателни асоциации и за всичко останало около него. Това важи както за хората, така и за фирмите.

Само за пример:
    Ти би ли си купил кошер от фирма (човек), който е написал неграмотна обява във форума с много правописни грешки. Не е ли по-вероятно да си помислиш: "Този е необразован мурдар. Той не се е научил да пише, а камо ли да проектира и конструира надеждни и качествени кошери."

В бизнеса и в човешките взаимоотношения доверието е много важно. Асоциациите, които възникват в едно направление, автоматично се разпространяват и в друго. Неслучайно в западните бизнес среди (а напоследък и в България) е изключително важно как ще отидеш на първа среща. Задължителни са:
    1. Луксозна и измита лека кола.
    2. Трябва да си изкъпан, подстриган, вчесан, и миришещ на хубав мъжки парфюм.
    3. Трябва да си с костюм, който да е перфектно изгладен.
    4. На вратовръзката си трябва да имаш златна игла.
    5. Часовника ти трябва да е марков (не спортен, а стилов).
    6. Обувките ти трябва да са перфектно излъскани.
    7. Изражението на лицето ти трябва да е ведро, усмихнато.
    8. Трябва перфектно да владееш езика, на който ще се провеждат комуникациите по време на срещата.
    9. Трябва да имаш верните маниери, отговарящи на изискванията, разбиранията и религията на твоя събеседник.
    10. По време на разговорите гласът ти трябва да е ясен, силен и убедителен, а не хъмкащ и подсмърчащ.
    11. Самочувствието ти и увереността ти трябва да са на високо ниво. Липсата на самочувствие и увереност се усеща от отсрещната страна, и тя асоциативно си прави заключения, че и в предлагания бизнес има много рискове и неопределености.
    12. На всеки зададен въпрос задължително трябва ДА ЗНАЕШ ОТГОВОРА. Хък-мък .... , ама аз ...., може би ....., ще се опитам ..... - това са забранени думи, водещи до провал на всеки едни преговори.
    13. ....... Има поне още 100 правила, но всичките имат едно общо нещо - ВАЖНОТО Е КАК ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВИШ НА ПЪРВАТА СРЕЩА, на първото запознаване. Ако не се представиш добре, второ няма да има .....

А ако случайно не знаеш, на такива срещи на майтап се вземат решения за милиони, харчат се милиони, и от тези срещи зависи твоето положително или отрицателно бъдеще. За който не знае - решения за милиони се вземат точно така, както се вземат и решения за похарчването на 2 лева. Хахо, хихо - ти как си, какво ти е мнението, абе и аз така си мисля, ами добре - ще уволним 400 човека и ще похарчим 2 милиона за твоята идея - дано да си прав. Ама ако сгафиш, следващия път ще ме послушаш. (Това по истински случай.....).

Ха сега сложи неграмотността и правописните грешки в цялата тази концепция, и ще осъзнаеш защо на някои хора живота им е пълен провал - просто не са на необходимото ниво, което се изисква в дадени среди.

Страница 6 от 9 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •