Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
Така, днес прегледах отглеждача(с много яйца). От всички яйца на снимката са направили само един маточник, а другите са почистени. Това което обаче ми направи много голямо впечатление е, че точно този маточник е оформент перфектно.
Абсолютно по нищо не се различава с чашките които естествено си правят. Кръгла и голяма с леко по-тесен отвор. Пчелите сами са разширили килийката и са я оформили, но не знам защо и кога се случва това. Като изкарам отново рамката ще я снимам и дано да се вижда коя килийка са преправяли.
После извадих съседната рамка и на нея виждам 10-15 маточника, обръщам още 5-10 маточника. Вадя следващата рамка - отново около 20 маточника. Вадя трета рамка - отново около 20 маточника. Общо около 60 маточника са направили, което досега не ми се беше случвало. Уж всичко бях изчислил и си бях направил сметката откъде колко пило ще вадя, но не съм очаквал да изкарам 60 маточника наведнъж, а ми трябва още седмица, че да се излюпи достатъчно пило. Хем ми трябват майки, хем момента не е подходящ. Много странна ситуация.

Колега ме попита в какви кошери отглеждам майките до оплождане.
Всичко се случва в един кошер и няма размятане напред-назад(освен маточника). Като искаш да стесниш, правиш си две преградни дъски с 5-10см стиропор и имаш идеален топъл нуклеус. Не се налага да ги местиш в по-голям кошер, а само махаш преградните и даваш рамки. Преградните дъски влизат в употреба почти през цялата година, дори зимата намират приложение.
Майките се оплождат в кошера в който ще живеят. Всяко местене, вадяне и т.н носи риск, а и нямам намерение да събирам 100 вида сандъци. Мисля, че съм разказвал как се гони оплодена и снасяща майка из тревата.
Гледам всичко да е просто и възможно най-икономично. Ако нещо не е ясно - казвайте.

P.S Майките ги правя само за себе си и не продавам. Може да подарявам, но не продавам.
И аз така процедирам. Вече. Тая година първите два опита за майкопроизводство бяха "тотална щета". Третия и четвъртия успешни, но като започнах да правя отводките се оказа, че няколко семейства са "работили зад гърба ми" и така ударно направих 100% ръст на бройката. Бях се отчаял малко, че съм объркал нещо с придаване на маточниците, защото 22-23 дни не се появи пило, но на 25-тия урааа всички майки и "пренесените" и "роевите" снасят.