Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
...Помогнете да се сформира нещо ДОЛУ иначе нищо няма да стане нагоре, колкото и да се мъчите...
Точно това имам на предвид. Ако продължим с роенето, то накрая ще сме толкова слаби, че няма да изкараме зимата. Някои нямат интерес да се разбираме и да не работим заедно по общите цели. Една група от тези хора не са пчелари и искат просто да ни смачкат и с нещо им пречим. Друга група ни използват само когато сме изгодни и им трябваме. Политиците са най-вече в тази група и се възползват от нас, но също така има и пчеларски лидери които ги интересуваме само когато има какво да намажат. От такива хора ние нямаме нужда и начина да ги разкараме е като работим заедно. Тези лидери които работят в интерес на пчеларството ще останат, а другите ще отпаднат сами.
Затова най-доброто което можем да направим е да се обединим макар и неформално. Тоест, няма нужда да се пишем зелени, червени или сини. Важното е да спрем да се избиваме помежду си и да започнем да работим заедно.
Ако успеем да забравим старите и дребнави проблеми, то всичко ще се нареди. Нужно е на местно ниво да започнем да работим по проблемите ЗАЕДНО, а на национално е сигурно, че ще постигнем успех. Няма начин на местно ниво да сме слаби, а да очакваме пред управляващите да се чува гласа ни.
Започнем ли на местно ниво да работим за общите интереси, то няма закон или министество което да може да застане срещу нас. Ако имаме едно колегиално отношение един към друг, то всичко останало е въпрос на време. Точно това са разбрали колегите в нормалните държави. Това ме учуди във видео чат с няколко големи конкуренти в САЩ. Нямаше една лоша дума някой от тях да каже, а за злоба изобщо не може да се говори. Най-лошото което видях беше, че един от тях се усмихна като стана дума за разнични системи при зазимяването. Всичко това ме навежда на мисълта, че ние самите сме си най-големите врагове и сами си пречим.
Затова или ще започнем да работим отдолу нагоре заедно или сме обречени само да викаме по площади, форуми и фейсбуци.