Няма полза повече да коментираме кой и с какво е виновен. Каквото е станало-станало, нека продължим напред.
Мисля, че правим една фундаментална грешка. Даваме право на държавата да определя правилата на играта, а резултата е нагласен още преди да сме започнали да играем.
Като знаеш, че една игра е нагласена имаш 4 избора:
- да играеш
- да не играеш
- да не спазваш правилата
- да промениш правилата
Винаги ще губим докато играем чужда игра и някой друг раздава картите.
Според мен най-добрия начин да започнат да се случват нещата и да постигнем нещо е да не играем по правилата и да ги променим.
Трябва да се направят организации във всеки един възможен град и в тях да влязат колкото е възможно повече пчелари. Нека паралелно с тях да съществуват и другите организации и те не са враговете.
Местните организации трябва да започнат да работят заедно и няма значение дали стоят зад едно или друго име. Досега всяка местна организация си играеше сама играта и това е грешката. Пчеларите не са толкова много, че да могат да си позволят от един кошер да направят 50 отводки. Чисто и просто хората които могат да направят нещо значимо са пръснати из пчеларските дружества. Вариантът със съвместната работа видяхме, че може да се случи и ако се продължи в същия дух, то резултата ще бъде в наша полза. Ако на местно ниво се получат нещата, то националното е ГАРАНТИРАНО.
Затова предлагам всички местни организации и всички пчелари извън организациите да започнат работа на местно ниво и да видят по какво могат да работят заедно. Не е важно какво ни дели, а какво ни обединява.
Това означава всеки пчелар да предложи помощ на пчеларските дружества/организации/групички на местно ниво и да забрави "партийната" си принадлежност. Аз не мога да припозная местни лидери, но мога да помогна на тези хора и организации в името на общото благо и точно това е ползата. Аз не харесвам местните организации, но тяхната загуба не е моя печалба. Враговете са други, а не колегите с които не се разбирате или не харесвате. Това са пчелари и разберете един път и завинаги, че ние не сме конкуренти и конкуренция в нашия сектор може да намерите само ако не виждате колко големи са възможностите.
Процесите които ще последват от едни такива действия ще са САМО В ПОЛЗА НА ПЧЕЛАРИТЕ. Тези които искат да се делят и си мислят, че могат всичко сами, просто ще останат на заден план и няма да имат помощта на колегите.По този начин самите организации ще променят отношението си така, че да привличат колегите, а не да ги гонят.
Разберете, че без силни местни обединения, няма как да се постигнат общите цели.
Оставете тези лидери които работят за личните си интереси сами да отпаднат. Тези хора просто не разбират какво може да се постигне в сектора. Ако знаеха колко повече може да спечелят, никога не биха застанали срещу пчеларите.
Ако продължим с роевото настроение, то просто ще имаме хиляди дружества и групички, а резултатите ще са нулеви.
Ето това предлагам като начало, а всичко друго ще се нареди само. Започнем ли да работим заедно, то ще постигнем много.
Подавам ръка към всяка организация, група и пчелар - ще помогна на всяка и всеки който поиска помощта ми. Според мен само това е начина и всичко друго е обречено на провал.