Случи се нещо странно в един кошер лежак. Може да е нормално, но поради малкият опит за мен е странно. Лежака е 18 рамков, имаше 16 пити с една майка. От ляво на дясно са подредени медови пити, след това пило между пилото рамка с мед и прашец, отново пило в сложени тази година основи, медови пити и една строителна рамка между нея и последната пита с пило има медова. Стройтелните ми са магазинна рамка с основа с изградени работнически килиик и далак с търтиеви килийки. Предният път като я вадих нямаше пило и нектар по нея, Но въпреки това не я преместих до пита с яйца а я оставих на място. Вчера я вдигам и раб. килийки пълни с нектар а на далака по средата дупка и в нея заложени два хубави големи маточника.
Чувал съм, за пренасяне на яйца от пчели и залагане на маточници, което за мен е легенда! Странно ми е че няма яйца или пило на рамката а най-близката пита с пило е зад медова пита.
Обяснявам си го с отслабване феромона на майката ако е била в другият край и това ги е принудило да заложат маточниците, но пък как се появиха яйцата?
Прегледах основно питите , няма други маточници никъде, има пити с пресни яйца.
Според вас какво се е случило и греша ли в разсъжденията си?