Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 41 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 404
    Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ако в зимата се вкара едно слабо семейство, то или ще умре, или ще се мъчи в развитието си на 2-3 пити чак до средата или дори до края на месец май.

).
    Всяко правило си има изключение .Зазимих едно слабо семейство точно на две рамки покритие с пчели но явно със много качествена майка закупена от пчеларска ферма "Павлови"която толкова късно есента нямаше как да знам да ли е добра .Пролетта началото на Април го намерих в същото състояние .Края на май месец вземах ДВА магазина с Акациев мед.кошера е 10 рамков -ЛР. Правилото за 60 дневно развитие на семейството не сработи.Изведнъж семейството изригна . Пчеларството е непредсказуемо и непредвидимо има много фактори и условности който им влияят за разлика от другите науки
    Милен Михов

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Всяко правило си има изключение .Зазимих едно слабо семейство точно на две рамки покритие с пчели но явно със много качествена майка закупена от пчеларска ферма "Павлови"която толкова късно есента нямаше как да знам да ли е добра .Пролетта началото на Април го намерих в същото състояние .Края на май месец вземах ДВА магазина с Акациев мед.кошера е 10 рамков -ЛР. Правилото за 60 дневно развитие на семейството не сработи.Изведнъж семейството изригна . Пчеларството е непредсказуемо и непредвидимо има много фактори и условности който им влияят за разлика от другите науки
    Началото на април с две рамки - в края на май - два магазина? Като се има предвид, че времето беше лошо се чудя как се е получил този фокус. То не само правилото за 60 дни, но и много други правила са нарушени. Капанец, тук направо ни изтрещя в земята.

Забранен
    Регистриран
    14.04.2013
    Пчеларски район
    Троян
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Аз вече си патих с късните отводки, и сега вече твърдо знам, че есента е много по-важно да се обединят слабите семейства, щото да станат силни, отколкото да се рискува в зимата да се влезе с голяма бройка, но слаби семейства.

Ако в зимата се вкара едно слабо семейство, то или ще умре, или ще се мъчи в развитието си на 2-3 пити чак до средата или дори до края на месец май.

Ако есента се обединят две слаби семвйства и презимува едно силно, то още на 20-ти април ще е годно от него да се извадят 2 отводки, и към края на май ще имаме вече 3 семейства, вместо едно единствено, куцащо едвам едвам. Към 1-ви август и трите семейства ще са силни и от тях ще се извади поне по 1 корпус с мед. Това е простата равносметка.

Защо се получава този феномен - хем обединяваме есента и презимуваме с по-малко на брой семейства, хем на следващата година правим чудеса с много на брой семейства?

Ами много просто - една майка може и да е в състояние да снася много яйца, но когато няма достатъчно пчели да отглеждат пилото, семейството буксува. Има си един необходим минимум от млади пчели, без който семейството не може да разцъфне и да започне да се развива с бързи темпове. Ако този минимум от пчели не е достигнат (при слабите семейства), то те буксуват чак до края на май. Ако този минимум се надхвърли още в началото на март, семейството с бързи темпове ще се развие още през април.

След това се дърпат две РАННИ ОТВОДКИ, които за слънчогледа ще са пълноценни семейства (това е метода на ЦЕБРО). Равносметката - през активния сезон за нас работят не 1, а 3 майки, които естествено правят чудеса. През зимата зимува отново само 1 майка (най-добрата от трите), но с тройно количество пчели. Като полезни странични ефекти (подарък) се явяват ЛИПСАТА НА РОЕНЕ и автоматичното обновяване на майката всяка година с най-добрата от трите (при есенното обединение).
    А откъде оплодени майки април,аз оставям слаби само заради майките-ако някоя от основните кошери гушне чемшира.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако не си си направил предварително маточници, освен питите с люпещо се пило добавяш и една с младо пило. Пчелите сами си правят маточници. Пак става отводка, но тогава дръпва по-бавно. Важното е да стръскаш много млади пчели, за да има кой да изгради восъчните основи и да отгледа пилото, което майката ще започне да снася след 2-3 седмици.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Всяко правило си има изключение ..........Изведнъж семейството изригна .......
    Това се опитах и аз да обясня. Изведнъж семейството изригва, но при някои семейства това се случва през април, а при други - в края на май. Точно ИЗРИГВАНЕ е вярната думичка, но това изригване изисква някакъв ДОСТАТЪЧЕН МИНИМУМ от млади пчели. Не съм го мерил точно колко е този минимум, но ако го няма - семейството буксува.

Тази пролет имах шанса да наблюдавам точно този ефект. Имах слаби семейства, при които каквото и да правех, все не се получаваше. Просто буксуваха и това е. Дори бях решил, че са с некачествени майки, и като ми излезе новата партида, ще започна да ги трепя една по една и да ги подменям. Представете си обаче какво голямо учудване имах, когато тези лоши семейства започнаха да "изригват" едно по едно. Не всички де, но по принцип точно това се случи с по-голямата част. Имаше обаче и такива (малка част), които просто решиха да умрат, и то в средата на май. Средно по 1-2 на пчелин. Всички останали обаче се засилиха по време на акацията, и след нея отводки дърпах дори и от най-слабите (вече средни и силни).

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Началото на април с две рамки - в края на май - два магазина? Като се има предвид, че времето беше лошо се чудя как се е получил този фокус. То не само правилото за 60 дни, но и много други правила са нарушени. Капанец, тук направо ни изтрещя в земята.
    Ето и записките които съм си водил за семейството:14.03.15г има 2 рамки пълно покритие,24.03.15г 2р смесено пило,11.04.15г 2р смесено пило,01.05.15г вече има 8р пило сложих му и магазин но от рапицата закачих 2р с мед.
    Милен Михов

Забранен
    Регистриран
    14.04.2013
    Пчеларски район
    Троян
    Не ме кефи нещо метода-нито майката ще е качественна,нито ще има хубави търтеи тогава,нито имам слънчоглед.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    11.04.15г 2р смесено пило,01.05.15г вече има 8р пило .
    Тук са 20 дни. За 20 дни 6 пити смесено пило? Една пита има 8500 - 9000 килийки. Ако майката снася по 2000 на денонощие - една пита за 4 денонощия и малко отгоре. 6 пити за 24 денонощия и малко отгоре. А това отгоре е някъде към денонощие - две. Като прибавим и освобождаващите се килийки от първите две пити. С една дума няма как да стане. А и майката няма да снася 2000 яйца през цялото време.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Някой да е придавал неоплодена майка на търтовка?

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Някой да е придавал неоплодена майка на търтовка?
    Не точно предадена ,а по скоро самонастанила се след оплождане.Та търтовката( във фаза канибализъм) заемаше около корпус и половина,карцирах я на гол рой в един корпус за ден и половина само с две празни пити заляти с вода.След карцера и бутнах новоизградена основа с яйца и след седмица гледам питата доосеменена+ осеменени далаци.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Страница 7 от 41 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •