Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 20 от общо 404

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2014
    Пчеларски район
    Mariazell
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    И аз да кажа една рецепта. В търтовката слагате пило от друг кошер. Нормалните пчели започват да изграждат маточници, а търтовките продължават да снасят - логично. Тъй като пчелите не са много прости залагат маточници само на оплодени яйца. След 15 - 16 дни се излюпва майка и процеса започва както си му е реда. През това време търтовките преминават към нормален режим на работа. Така правя от години, макар, че рядко имам търтовки. Получава се на 100% -опитайте.
    Благодаря колега solaris60, също и на aranis! Благодарение на вас опита,който започнах миналата неделя за оправяне на рой превърнал се в търтовка, върви към успех. На рамката с яйца и разновъзрастово пило, която придадох заедно с пчелите, вече има заложени два маточника. Изглежда че и търтовките не снасят вече, защото няма пясно снесени и по много яйца както преди, въпреки,че има много свободни килийки. Странното ми е, че на една от старите пити с търтеево пило, съседна на редовната пита, има напълно запечатан хубав маточник. А съм сигурен, че при придаването на рамката с пило го нямаше. Ще му сложа решетка, за да видя какво ще излезе от него. Сега въпоса ми е дали да надраскам запечатаното търтеево пило или да го оставя така, за да има повече топлина?
    Май с това си отговорих на въпроса. Както и да е.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Виждам ,че за някои търтовките са голям проблем.По точно проблем за оправяне.Това с изтръскването ,за мен е най -губещото мероприятие.Защо да ликвидирате семейството ,ако не е свършило нацяло ,особено в средата на сезона.Рецептите са посочени и не са сложни.Тази година оправям две търтовки с една и съща майка.Семейство с добра /купешка/ майка заложи маточници за самосмяна.Докато се чудя какво да я правя ,за да не развали маточниците ,намерих търтовка.Взех една пита с малко мед ,съборих малко пчели на нея и сложих майката.Похлупих я с мрежена клетка заедно с пчели на участък с мед.Така подготвена я поставих в търтовката.Едната идея е да приеме миризмата ,за да я приемат.Другата-нейните феромони да подтиснат снасянето от пчелите търтовки.Майката оставям така 3-4 дни ,за по-сигурно.След освобождаването майката се приема и търтовката се оправя.В конкретният случай след някакво време заложиха 3 маточника.Използвах момента да повторя упражнението при друга търтовка.След ново затваряне ,за 3 дни майката отново беше приета.Интересното при втората търтовка е ,че видях нова майка и докато разбера тя ли снася ,се загуби и се оказа търтовка.Беше повече време без пило и навярно затова ,въпреки ,че се излюпи майка от поставен маточник.Пробвайте .Не си разтурвайте семейство ей така без "бой".

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Атанасов,би ли споделил в края на сезона,колко мед ще изкараш от оправените търтовки.Просто ми е любопитно...

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Атанасов,би ли споделил в края на сезона,колко мед ще изкараш от оправените търтовки.Просто ми е любопитно...
    Ангеле, има хора които обичат да си играят и да сътворяват глупости!
    Working....

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Колега ,виждам ,че за някои от вас това е глупаво занимание.Аз го правя ,защото се случва и с добри семейства.Колко мед ще изкарам зависи и от природата.Миналата година от отводките правени в началото на юни ,добих по един магазин.Ако броя оправените търтовки за отводки ,мога да се надявам пак на същия добив.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Колега ,виждам ,че за някои от вас това е глупаво занимание.Аз го правя ,защото се случва и с добри семейства.Колко мед ще изкарам заиси и от природата.Миналата година от отводките правени в началото на юни ,добих по един магазин.Ако броя оправените търтовки за отводки ,мога да се надявам пак на същия добив.
    Чувал съм колеги да казват така:
    -Един кошер ми се рои, хванах рояка. От рояка изкарах един магазин, а от роилия се кошер два магазина.
    Та се питам, защо се бъхтаме да не ни роят пчелите, когато дават толкова много мед след като се роят? Атанасов, би ли дал малко есенция по въпроса. Виждам донякъде за това става дума.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Чувал съм колеги да казват така:
    -Един кошер ми се рои, хванах рояка. От рояка изкарах един магазин, а от роилия се кошер два магазина.
    Та се питам, защо се бъхтаме да не ни роят пчелите, когато дават толкова много мед след като се роят? Атанасов, би ли дал малко есенция по въпроса. Виждам донякъде за това става дума.
    Аз не се бъхтам.Писал съм че моите семейства не се роят.И за добивите си съм писал.Есенция нямам.Иначе ако мога бих ти отговорил на някой въпрос.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол

Цитат Първоначално публикувано от kvohrist Виж публикацията
    Благодаря колега solaris60, също и на aranis! Благодарение на вас опита,който започнах миналата неделя за оправяне на рой превърнал се в търтовка, върви към успех. На рамката с яйца и разновъзрастово пило, която придадох заедно с пчелите, вече има заложени два маточника. Изглежда че и търтовките не снасят вече, защото няма пясно снесени и по много яйца както преди, въпреки,че има много свободни килийки. Странното ми е, че на една от старите пити с търтеево пило, съседна на редовната пита, има напълно запечатан хубав маточник. А съм сигурен, че при придаването на рамката с пило го нямаше. Ще му сложа решетка, за да видя какво ще излезе от него. Сега въпоса ми е дали да надраскам запечатаното търтеево пило или да го оставя така, за да има повече топлина?
    Май с това си отговорих на въпроса. Както и да е.
    Ще се излюпи един огромен търтей,с огромни очи,трудно подвижен.Пълен мутант,като от Чернобил през 1986 г.Имах подобен случай с едно с–во изкарано от една хралупа,на което взех питите с мед и пило .Видях майката при влизането и в тръвната.Насновах питите с пилото, насадих с–вото в новия апартамент и си пих ракийката напълно спокоен.Да, ама не ! /П.Бочаров/Изглежда съм убил майката,а взех всичкото открито пило и го пръснах по отводки.Не я погледнах доста време,а като я погледнах бях шокиран–едни изроди се разхождат по рамките,че си помислих че Чернобил се повтаря в умален мащаб./20–30 търтея/,а тогава бяха със стотици.

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •