Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 23 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 228
    VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    и моя пчелин е последна къща на селото но като го изнеса пчелите няма ли да ходят пак у селото не съм го чел тоя новия закон но да се замислят за тия кошери за лични нужди които са да има някаква бройка не може аз да плащам данаци а други по 150 кошара за лични нужди това е като опицвет

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от valyo Виж публикацията
    Преписвам тук отговора си на анкетата по същия въпрос :

На анкетата гласувах с "Не".
    Предварително да кажа че не одобрявам точно тaзи норма. 10 кошера е цифра, изсмукана от пръстите и не почива на на никаква, още по-малко реална, преценка. И един кошер може да предизвика фалтален край в алергичен човек и 20 кошера до оградата на съседа може да са безопасни.

Но не мога да не призная известна логика в законопроекта. Пчеларите твърде много занагляхме. Не са редки пчелини с по 200 и 300 семейства в рамките на селото, в непосредствена близост с хора които не искат да живеят до толкова пчели и те (съседите) имат това право.
    Аз съм съгласен с това, че който е превърнал пчелите в препитание, трябва да се погрижи да ги изнесе извън населеното място, т.е да и намери подходящо място. По този начин ще са защитени и интересите на любителите пчелари с по няколко кошера в двора, които сега са пред изчезване. Цялата логика на субсидирането на отрасъла е сбъркана. Сега пари получават по правило пчеларите с големите пчелини, което е грешка (т.е. реализирана корупционна възможност). Много по-полезни за опрашването са малкото на брой, разпъснати любителски пчелини и следователно те трябва да са подпомагани. Един вид и като допълнителен стимул за любителите да не увеличават твърде много кошерите в населените места. Природата има много повече полза от 20 пчелина с по 10 кошера отколкото от 1 пчелин с 200. Другия аргумент е че "големите пчелари", след като искат пари за опрашване на кошер, следва да има насрещно изискване към тях да покрият по-голяма тритория.

Който се занимава любителски, трябва да има право, както е било и в миналото, със съгласието на непосредствените съседи, да може да си гледа в двора някакъв разумен брой кошери. Горната граница следва да гравитира около 20 броя и в зависимост от конкретната обстановка. Т.е. перценката да е в общината, но не повече от около 20 зимуващи семейства.

Около, защото винаги се правят отводки, и т.н. и може да се случи лятото временно да има повече семейства в двора.
    С това което пишеш съм съгласен отчасти! Имам в пчелин, в двора на къща, от изчезващо планинско село и сега какво правим!? Къде да ги настаня?

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от kopdoB Виж публикацията
    С колегата имаме общо 4 пчелина с по 50 кошера .Два от пчелините са в населено място и два са извън.Честно да си кажа тези които са извън ,засега се развиват по-добре,някак си и те и ние се чувстваме по-спокойни.Няма по-ценно нещо от човешкия живот,всички знаем че за алергичен е достатъчно и едно ухапване...да не чуе дявола.За отбелязване е че кражби за сега имам ,само от тези, които са в селото,може и да е случайност.Преди две седмици преместих още 18 броя от селото в гората.Затова колеги съм раздвоен за новия закон.В съседна Гърция в населеното място може да се гледат само кокошки до определен брой,всички ферми и фермички са извън селата.Може би и в повечето страни от Европа е така ,ама па те си нямат и нашите хайдуци...и т.н. и т.н.
    Ами колега айде замисли се и малко по-надалеч. Нали след няколко месеца едни десетки хиляди кошери ще поемат към гори и паланки и може твоята горичка да ти отеснее.
    Има една много хубава поговорка: Ако мечката днес играе в двора на комшията, утре ще играе в моя двор.
    Винаги може по-добре.

Наблюдател
    Регистриран
    17.06.2013
    Ще се постарая да съм максимално обективна и да отговоря на нападките, които са насочени срещу мен. Първо: децата ми не са на 50 см. От кошерите, а в двора ми. Относно това дали различавам пчела от оса - не е нужно да си пчелар. Подобно твърдение е направо смехотворно. И за тези, които са побързали да заемат отбранителни позиции: ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ПОИСКАХМЕ ОТ ВАШИЯ КОЛЕГА-ПЧЕЛАР БЕШЕ ДА ПРЕДУПРЕЖДАВА, КОГАТО СИ ПРОВЕЖДА МЕРОПРИЯТИЯТА, ЗА ДА СТОЯТ ДЕЦАТА В КЪЩИ. миналата година причината за агресията на пчелите се оказа майката. Както виждате и вие понякога грешите. Относно формулировката за моловете - по-глупаво изказване не съм чувала. Просто се затвърдява мнението ми, че се поставяте много над хората и проблеми, които може да решите с проста дискусия ескалират.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Имам усещането, че проблема започва да се истеризира и от двете страни. Как си представяте на практика това:"ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ПОИСКАХМЕ ОТ ВАШИЯ КОЛЕГА-ПЧЕЛАР БЕШЕ ДА ПРЕДУПРЕЖДАВА, КОГАТО СИ ПРОВЕЖДА МЕРОПРИЯТИЯТА, ЗА ДА СТОЯТ ДЕЦАТА В КЪЩИ." Обява пред кметството или съобщение по местната радиоточка, ако въобще съществува? Когато човек си е избрал да живее някъде, той трябва да приеме и опасностите, свързани с това. На село - да го ужили пчела, да го клъвне петела или не дай си Боже да го ритне магаре. Ако е в големия град - да диша мръсния въздух или да го блъсне кола. Ако е сам в планината - да го нападнат вълци или да се срещне очи в очи с Баба Меца. Това, че Майкъл Джексън живееше в барокамера не го спаси от опасностите на съвременния свят нали?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Наблюдател
    Регистриран
    17.06.2013
    Освен това всички сме наясно за значимостта на пчелите за живота на Земята, но господа и госпожи пчелари, моля ви не се изживявайте като светци и спасители, когато все пак говорим за бизнес, нали? А всеки бизнес изисква да се правят инвестиции, колкото и да не ви се иска да признаете.

Наблюдател
    Регистриран
    17.06.2013
    Как си предстаеям предупреждението ли? Ето така: подава се комшията през оградата и казва: Добър ден, комшу! Мисля да правя "еди какво си". Постарай се децата да стоят в къщи! На което ще отговоря: Ок, благодаря за инфото. Не е никак сложно, при положение че ни дели една ограда, нали?

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Ами колега айде замисли се и малко по-надалеч. Нали след няколко месеца едни десетки хиляди кошери ще поемат към гори и паланки и може твоята горичка да ти отеснее.
    Има една много хубава поговорка: Ако мечката днес играе в двора на комшията, утре ще играе в моя двор.
    Но, колега как към гори и паланки,като миналата година на 15.09 мечка ми срина оградата и пръсна кошерите в къщи където живеем ! Остава общината или държавата да поемат охраната в частност , защото аз не мога ! Мога, но съм извън закона

PS. Може пък госпожата spenova да дойде да ми пази клетите животинки и хем ще разбере за ползата от тях!!!!!!!

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    добре де ако ни изнесат нови документи ще вадим ли регистраци и и тем
    подобни

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от spenova Виж публикацията
    Как си предстаеям предупреждението ли? Ето така: подава се комшията през оградата и казва: Добър ден, комшу! Мисля да правя "еди какво си". Постарай се децата да стоят в къщи! На което ще отговоря: Ок, благодаря за инфото. Не е никак сложно, при положение че ни дели една ограда, нали?
    На комшията петела много му е лош скача на всеки и аз съм му казал на комшото като отваря вратичката на кокошарника да го пуска да казва през оградата ама не казва.Искам закон петелите вън от селата.Другия ми комшия има едно куче каракачанска порода,все отвързано ходи и като минеш покрай него лае и се спуска да хапе.Този комшия защо не извика като буримечката като ще пуска кучето да го чуят другите от селото да не излизат.Кучетата вън от селата лаят и плашат хората!

Страница 7 от 23 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •