Уважаема госпожо spenova,
Бъдете сигурна, че ако пчелите бъдат извадени от населените места проблемите Ви няма да бъдат решени. Напротив. Пчелите са важна част от поддържането на биоразнообразието. Ако бъдат извадени по полето, то повечето пчелари ще бъдат принудени да приключат с пчеларството. Инвестициите, необходими за изграждането на пчелин са в порядъка на десетки хиляди левове, нещо непосилно за над 90% от пчеларите. Има много начини да се ограничат до минимум ужилванията просто тези мерки трябва да се разпишат в закона и да се спазват. Освен това със своята дейност съседите също влияят на агресивното поведение на пчелите. Повечето пчелари са закупили крайни имоти по селата с цел да не бъдат притеснявани съседите.
Аз се чудя тоя сайт/форум има ли админи и модератори, няма ли? Малко почва да заприличва на бг мама...
Отварянето на кошери не води до агресия на пчелите, пръскането с отрова и убиването на пчели ги кара да се защитават. Понеже няма кои да гледа малкия всеки ден е с мен на пчелина и пчелите не го закачат.
Изнасянето се прави да се монополизира сектора като се унищожат малките пчелини. В моето село има 10 пчелина с по 50 кошера и никой няма да може да ги изкара, което значи че няма да има пчели в района което ще се отрази на природата. Старите хора взимат нищожни пенсии, постоянно биват ограбвани от цигани понеже правителството унищожи полицията, сега ще им съсипе и прехраната която си докарват от градите, еми Бойко да вземе да убие тези хора да не се мъчат поне.
Преписвам тук отговора си на анкетата по същия въпрос :
На анкетата гласувах с "Не".
Предварително да кажа че не одобрявам точно тaзи норма. 10 кошера е цифра, изсмукана от пръстите и не почива на на никаква, още по-малко реална, преценка. И един кошер може да предизвика фалтален край в алергичен човек и 20 кошера до оградата на съседа може да са безопасни.
Но не мога да не призная известна логика в законопроекта. Пчеларите твърде много занагляхме. Не са редки пчелини с по 200 и 300 семейства в рамките на селото, в непосредствена близост с хора които не искат да живеят до толкова пчели и те (съседите) имат това право.
Аз съм съгласен с това, че който е превърнал пчелите в препитание, трябва да се погрижи да ги изнесе извън населеното място, т.е да и намери подходящо място. По този начин ще са защитени и интересите на любителите пчелари с по няколко кошера в двора, които сега са пред изчезване. Цялата логика на субсидирането на отрасъла е сбъркана. Сега пари получават по правило пчеларите с големите пчелини, което е грешка (т.е. реализирана корупционна възможност). Много по-полезни за опрашването са малкото на брой, разпъснати любителски пчелини и следователно те трябва да са подпомагани. Един вид и като допълнителен стимул за любителите да не увеличават твърде много кошерите в населените места. Природата има много повече полза от 20 пчелина с по 10 кошера отколкото от 1 пчелин с 200. Другия аргумент е че "големите пчелари", след като искат пари за опрашване на кошер, следва да има насрещно изискване към тях да покрият по-голяма тритория.
Който се занимава любителски, трябва да има право, както е било и в миналото, със съгласието на непосредствените съседи, да може да си гледа в двора някакъв разумен брой кошери. Горната граница следва да гравитира около 20 броя и в зависимост от конкретната обстановка. Т.е. перценката да е в общината, но не повече от около 20 зимуващи семейства.
Около, защото винаги се правят отводки, и т.н. и може да се случи лятото временно да има повече семейства в двора.
Има, просто се въздържа. Иначе трябва да тегля една майна на ограничените овце. Света не е длъжен да пази децата им, докато те си пият кафето в мола! А разлика между оса и пчела правят само във форумите.
Толкова безотговорни мърши има, а сега пчеларите са им виновни! Навит съм да си махна кошерите, ако следващата овца която пресича неправилно с детска количка я вкарат в затвора и отнемат детето. ВЕДНАГА ЩЕ СИ МАХНА КОШЕРИТЕ!
Много са загрижени за децата си, но това само пред приятелки и по форумите. Хайде сега всички пчелари да искаме по-строг закон за детето!
Изнервям се на тази простотия! Лек ден!
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Супер, сега става доходно и да си съсед на пчелин в УПИ, нека изнудването да започне сега. Ами хора, от нас си зависи - или делегираме права на някой да ни представлява, т.е. да участваме в браншово сдружение или идваме на протеста, а в случая най-добре и двете.
Когато има възражение от страна на съседите дадения колега да изпълни разпореждането, а когато няма защо примерно да ходи да пита за разрешение и да изнася пчелина си без да има защо. Моя пчелин е в селото(края) и единия комшия се зарази от мен с един рояк и сега е пчелар, другия до скоро беше. За какво да им искам разрешение, а и пчелина ми отстои на даденото разстояние по закон в метри и огради. Те защо не ми искат разрешение за 7-те песа, които са по големи от овцете им и постоянно висят на вратата ми, а не при овцете?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))