Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 23 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 228
    Потребител
    Регистриран
    23.08.2013
    Пчеларски район
    Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от spenova Виж публикацията
    Твърдо съм "за" пчелите да са извън населените места. Особено ако всички пчелари са като моите съседи и се мислят за недосегаеми. Проявявахме максимум разбиране, децата ми са страшно депресирани от пчелите, а когато помолихме да предупреждават когато отварят кошерите нямаше никаква реакция. Трябваше ми време да обясня на децата, че пчелите са важни и не те са виновни за нападенията, а съседът, който не прояви минимално човешко разбиране. Така че господа пчелари, ето такива "черни овци" сред вас създават негативното отношение към вас. Търсете вината първо при вас, а след това обвинявайте останалите хора.
    А децата Ви какво правят на 50 см от кошера, когато го отваря пчеларя ????Пчелите са агресивни без причина по време на рапицата.В момента мога спокойно да си стоя на 10м от кошерите, нито една пчела не ме е нападнала...

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Уважаема госпожо spenova,
    Бъдете сигурна, че ако пчелите бъдат извадени от населените места проблемите Ви няма да бъдат решени. Напротив. Пчелите са важна част от поддържането на биоразнообразието. Ако бъдат извадени по полето, то повечето пчелари ще бъдат принудени да приключат с пчеларството. Инвестициите, необходими за изграждането на пчелин са в порядъка на десетки хиляди левове, нещо непосилно за над 90% от пчеларите. Има много начини да се ограничат до минимум ужилванията просто тези мерки трябва да се разпишат в закона и да се спазват. Освен това със своята дейност съседите също влияят на агресивното поведение на пчелите. Повечето пчелари са закупили крайни имоти по селата с цел да не бъдат притеснявани съседите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Аз се чудя тоя сайт/форум има ли админи и модератори, няма ли? Малко почва да заприличва на бг мама...

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Мисля ,мисля ,пъна си празната глава и не мога да разбера ,как тъй точно преди местни избори Гербаджиите измислят такова нещо.Какво ли са замислили?Сами да си вкарват автогол -едва ли.Ама то ако знаех ,нямаше да съм пчелар ,а депутат.
    Те , винаги са правили простотии преди избори .А , след тях още по-големи .
    Всички политици де

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от spenova Виж публикацията
    Твърдо съм "за" пчелите да са извън населените места. Особено ако всички пчелари са като моите съседи и се мислят за недосегаеми. Проявявахме максимум разбиране, децата ми са страшно депресирани от пчелите, а когато помолихме да предупреждават когато отварят кошерите нямаше никаква реакция. Трябваше ми време да обясня на децата, че пчелите са важни и не те са виновни за нападенията, а съседът, който не прояви минимално човешко разбиране. Така че господа пчелари, ето такива "черни овци" сред вас създават негативното отношение към вас. Търсете вината първо при вас, а след това обвинявайте останалите хора.
    Отварянето на кошери не води до агресия на пчелите, пръскането с отрова и убиването на пчели ги кара да се защитават. Понеже няма кои да гледа малкия всеки ден е с мен на пчелина и пчелите не го закачат.
    Изнасянето се прави да се монополизира сектора като се унищожат малките пчелини. В моето село има 10 пчелина с по 50 кошера и никой няма да може да ги изкара, което значи че няма да има пчели в района което ще се отрази на природата. Старите хора взимат нищожни пенсии, постоянно биват ограбвани от цигани понеже правителството унищожи полицията, сега ще им съсипе и прехраната която си докарват от градите, еми Бойко да вземе да убие тези хора да не се мъчат поне.

Преписвам тук отговора си на анкетата по същия въпрос :

На анкетата гласувах с "Не".
    Предварително да кажа че не одобрявам точно тaзи норма. 10 кошера е цифра, изсмукана от пръстите и не почива на на никаква, още по-малко реална, преценка. И един кошер може да предизвика фалтален край в алергичен човек и 20 кошера до оградата на съседа може да са безопасни.

Но не мога да не призная известна логика в законопроекта. Пчеларите твърде много занагляхме. Не са редки пчелини с по 200 и 300 семейства в рамките на селото, в непосредствена близост с хора които не искат да живеят до толкова пчели и те (съседите) имат това право.
    Аз съм съгласен с това, че който е превърнал пчелите в препитание, трябва да се погрижи да ги изнесе извън населеното място, т.е да и намери подходящо място. По този начин ще са защитени и интересите на любителите пчелари с по няколко кошера в двора, които сега са пред изчезване. Цялата логика на субсидирането на отрасъла е сбъркана. Сега пари получават по правило пчеларите с големите пчелини, което е грешка (т.е. реализирана корупционна възможност). Много по-полезни за опрашването са малкото на брой, разпъснати любителски пчелини и следователно те трябва да са подпомагани. Един вид и като допълнителен стимул за любителите да не увеличават твърде много кошерите в населените места. Природата има много повече полза от 20 пчелина с по 10 кошера отколкото от 1 пчелин с 200. Другия аргумент е че "големите пчелари", след като искат пари за опрашване на кошер, следва да има насрещно изискване към тях да покрият по-голяма тритория.

Който се занимава любителски, трябва да има право, както е било и в миналото, със съгласието на непосредствените съседи, да може да си гледа в двора някакъв разумен брой кошери. Горната граница следва да гравитира около 20 броя и в зависимост от конкретната обстановка. Т.е. перценката да е в общината, но не повече от около 20 зимуващи семейства.

Около, защото винаги се правят отводки, и т.н. и може да се случи лятото временно да има повече семейства в двора.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Aranis Виж публикацията
    Аз се чудя тоя сайт/форум има ли админи и модератори, няма ли? Малко почва да заприличва на бг мама...
    Има, просто се въздържа. Иначе трябва да тегля една майна на ограничените овце. Света не е длъжен да пази децата им, докато те си пият кафето в мола! А разлика между оса и пчела правят само във форумите.
    Толкова безотговорни мърши има, а сега пчеларите са им виновни! Навит съм да си махна кошерите, ако следващата овца която пресича неправилно с детска количка я вкарат в затвора и отнемат детето. ВЕДНАГА ЩЕ СИ МАХНА КОШЕРИТЕ!
    Много са загрижени за децата си, но това само пред приятелки и по форумите. Хайде сега всички пчелари да искаме по-строг закон за детето!

Изнервям се на тази простотия! Лек ден!
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Има, просто се въздържа. Иначе трябва да тегля една майна на ограничените овце. Света не е длъжен да пази децата им, докато те си пият кафето в мола! А разлика между оса и пчела правят само във форумите.
    Толкова безотговорни мърши има, а сега пчеларите са им виновни! Навит съм да си махна кошерите, ако следващата овца която пресича неправилно с детска количка я вкарат в затвора и отнемат детето. ВЕДНАГА ЩЕ СИ МАХНА КОШЕРИТЕ!
    Много са загрижени за децата си, но това само пред приятелки и по форумите. Хайде сега всички пчелари да искаме по-строг закон за детето!

Изнервям се на тази простотия! Лек ден!
    що не оправят първо законите за пръскането и да влезне някой арендатор в затвора а искат да си махнем пчелините ако вкарат закона за частната собственост че мой да изполвам оръжие като някой ми влезне у пчелина да краде мой и да ги изнеса извън село

Потребител
    Регистриран
    14.12.2014
    Пчеларски район
    с. Градец, община Костинброд
    Супер, сега става доходно и да си съсед на пчелин в УПИ, нека изнудването да започне сега. Ами хора, от нас си зависи - или делегираме права на някой да ни представлява, т.е. да участваме в браншово сдружение или идваме на протеста, а в случая най-добре и двете.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Когато има възражение от страна на съседите дадения колега да изпълни разпореждането, а когато няма защо примерно да ходи да пита за разрешение и да изнася пчелина си без да има защо. Моя пчелин е в селото(края) и единия комшия се зарази от мен с един рояк и сега е пчелар, другия до скоро беше. За какво да им искам разрешение, а и пчелина ми отстои на даденото разстояние по закон в метри и огради. Те защо не ми искат разрешение за 7-те песа, които са по големи от овцете им и постоянно висят на вратата ми, а не при овцете?

Страница 6 от 23 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •