Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 10 ПърваПърва ... 678910 ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 99
    Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    В ръцете ви е .... или да пробваме по-другия начин - след като имате мрежесто дъно какъв толкова важен плюс ви дава дълбокото такова ?
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Станко, няма да те разубеждавам, но през активния сезон, ти на практика си работил с нормално (плитко) дъно. Добрата идея на дълбокото дъно е да осигурява отлична вентилация и през зимата да отдалечава кълбото от прелката (въздушна възглавница). Всичко това е чудесно, но то много лесно, просто и по-евтино, може да се постигне и по други начини, при работа с корпусни кошери.

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Станко, няма да те разубеждавам, но през активния сезон, ти на практика си работил с нормално (плитко) дъно. Добрата идея на дълбокото дъно е да осигурява отлична вентилация и през зимата да отдалечава кълбото от прелката (въздушна възглавница). Всичко това е чудесно, но то много лесно, просто и по-евтино, може да се постигне и по други начини, при работа с корпусни кошери.
    Точно така приятелю.През активния сезон както в предишен пост съм написал, работих на практика с плитко мрежесто дъно, за да не ми пускат далаци в подрамъчното пространство.Макар и на горна позиция мрежестата рамка осигурява добра вентилация.Сега в края на август преди зазимяване, ще извадя мрежестата рамка от горна позиция след третирането за акара и проверка на опаразитяването, на долна позиция ще сложа плътната табла и ще отворя долната прелка, а горната ще я затворя.Ако работех с ЛР кошери плиткото мрежесто дъно с магазин от горе върши същата работа през зимата.Но на мен ДБ плодник не ми се повдига за да слагам магазин под него.Не че не става но е хамалогия.За това внедрих дълбокото дъно.Аз сам си го изработвам и както писах в предишни постове себестойноста му е 8 лв и някакви си стотинки.
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    т.е. през зимата не си на мрежесто дъно - но както разбирам не си и на дълбоко ? (поправи ме, ако греша)

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от kando
    т.е. през зимата не си на мрежесто дъно - но както разбирам не си и на дълбоко ? (поправи ме, ако греша)
    В горния пост приятелю съм го посочил.През зимата сем. ще бъдат на дълбоко дъно с плътна табла и междурамъчно пространство около 12-14 см. и отворена долна прелка.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    А ясно - в първия момент разбрах, че плътната табла ще я слагаш на горната позиция, на която до сега е била мрежестата. (кафето още не ми е подействало :D )
    Но пък тогава, защо се занимаваш да махаш мрежестата рамка - може би заради особености на конструкцията ?

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от kando
    А ясно - в първия момент разбрах, че плътната табла ще я слагаш на горната позиция, на която до сега е била мрежестата. (кафето още не ми е подействало :D )
    Но пък тогава, защо се занимаваш да махаш мрежестата рамка - може би заради особености на конструкцията ?
    Мрежестата рамка ще я махна от горна позиция след третирането за акар за да могат да формират кълбото и в част от подрамъчното пространство и да ги приуча да използват долната прелка, която до този момент е затворена поради обективни причини.В момента използват горната прелка.

kando написа:
    Но пък тогава, защо се занимаваш да махаш мрежестата рамка - може би заради особености на конструкцията
    Ако не махне мрежестата рамка тогава ще трябва да остане на горна прелка и в такъв случай се губи смисъла на дълбокото дъно.

Наблюдател
    Регистриран
    27.01.2012

Re: filmatoplo

.Имам една идея -да се направи една дънна рамка (дали цялата с мрежа или само част -по желание ) ,рамката да е около 5-6 см , като мрежата или плътното да са заковани от единия край на рамката .Тази рамка да се поставя плъзгащо от задната част в дълбоко дъно .Когато се обръща рамката -веднъж имаш дълбочина от 5-7 санта дъно , с обръщане имаш дъно с 2 санта .Отпред на челото на дъното да има 2 отвора -съобразени с височината на рамката в дъното .Също ако рамката е плътна само с частичен отвор в единия край , може да се завърта -ту отпред , ту отзад за вентилиране през сезоните .Само идея , не знам дали е приложима , но има логика.
    Мед ям всякакъв .

Наблюдател
    Регистриран
    27.01.2012
    Скоро стана дума за мрежесто дъно с един пчелар , аз му казах да си вземе дъно с мрежа , той вика -пчелите ще запушат мрежата с прополис :D .
    Мед ям всякакъв .

Страница 8 от 10 ПърваПърва ... 678910 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •