Привет на всичкиПърво се извинявам,че пиша чак сега,но нямах възможност по-рано.Та значи за проблемния ми кошер с варовитото пило-ами спешно ми се наложи да пътувам извън страната и неостана време да пробвам нито един от методите препоръчани от колегите.Единствено СР сложих и се надявах да ги изчистя като се върна в БГ(да снася майката в далаците и аз да изхвърлям варовитите търтееви ларви,другият вариант с паленето се сещате..:Д)Като си дойдох 2-3 дни ги гледам почти нищо не изхвърлят отвън(по 1-2 каменни ларви)Вчера сутринта нямаше абсолютно нищо нито на прелката,нито под нея,дъното извадих и то си беше чисто.Отворих кошера и направих един бърз преглед и за мое щастие всичкото пило си беше редовно,нямаше и помен от тези варовити ларви,с-то си беше ок,работеше си нормално...накратко семейството е много силно и само се е справило с проблема,поне засега(надявам се и завинаги)
Искам само да отбележа,че при мен бяха засегнати само търтеевите ларви,работническите си бяха наред и може би затова пчелите сами са се излекували,поне така си обяснявам,а не съм много компетентен.Ако някой път недай си Боже пак се сблъскам с това,със сигурност ще дам малко време на пчелите и ако видя че нещата отиват на зле ,чак тогава бих се намесил и бих пробвал някой от рецептите тук.Инак пчелите си знаят най-добре и май колкото по-малко се намесваме в живота им толкова по-добре за тях.Все пак благодаря на всички отзовали се колеги-живи и здрави вие и вашите пчелна с-ва![]()