Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 297

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	S7300665.jpg
Прегледи:      362
Размер:	222.9 KB
ID:	4389Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	S7300666.jpg
Прегледи:      365
Размер:	175.2 KB
ID:	4390Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	S7300667.jpg
Размер:	210.8 KB
ID:	4391И днес работното ми място се отчете с 4 роячета.При това единия рояк е на същото място,като от горния пост.Но за съжаление неможах(прибрах се към 17ч.) да снимам нахлуването.Капаните са заложени на 20м до 50м от главен път Е79 за Дунав мост 2.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Ето ги и на 4 етаж на терасата.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри S7300671.jpg‎   S7300672.jpg‎  

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	S7300665.jpg
Размер:	222.9 KB
ID:	4389Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	S7300666.jpg
Прегледи:      365
Размер:	175.2 KB
ID:	4390Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	S7300667.jpg
Размер:	210.8 KB
ID:	4391И днес работното ми място се отчете с 4 роячета.При това единия рояк е на същото място,като от горния пост.Но за съжаление неможах(прибрах се към 17ч.) да снимам нахлуването.Капаните са заложени на 20м до 50м от главен път Е79 за Дунав мост 2.
    Оказа се,че рояците всъщност са роячета на по две рамки,но с неоплодени майки.Това на терасата също.Очаквам до края на седмицата да започнат осеменяване.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Ангеле, по важно е,че са вътре!!! Успех, дано да успеят да се развият за слънчогледа.

Поздрави, Г. Георгиев

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Да Боби със сигурност ще се развият ама за акацията...

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Здравейте,

не съм опитен с хващането на рой(от 3 години се занимавам с пчеларство), но реших тази година да се пробвам с капан на дърво и с шишенце Пророй с фитил.
    Вчера го сложих (представлява 5 рамков нуклеус от фибран), днес като си тръгвах от село реших да проверя .... за моя изненада влизаха пчели ( за 5 мин, можах да проследя 20-30 пчели) нямах време и трябваше да тръгвам затова оставих така нещата.
    От това се пораждат два мои въпроса, за отговорите ви ще съм благодарен:
    1. Ако е рой до другата събота какво ще стане с него (в нуклеуса има две стари рамки с малко мед, една основа и две изградени но с дупки на места по тела)?
    2. Възможно ли е да са пчелите просто да са надушили малкото мед и да идват да си го консумират?

Поздрави,

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Иван_Барабан Виж публикацията
    Здравейте,

не съм опитен с хващането на рой(от 3 години се занимавам с пчеларство), но реших тази година да се пробвам с капан на дърво и с шишенце Пророй с фитил.
    Вчера го сложих (представлява 5 рамков нуклеус от фибран), днес като си тръгвах от село реших да проверя .... за моя изненада влизаха пчели ( за 5 мин, можах да проследя 20-30 пчели) нямах време и трябваше да тръгвам затова оставих така нещата.
    От това се пораждат два мои въпроса, за отговорите ви ще съм благодарен:
    1. Ако е рой до другата събота какво ще стане с него (в нуклеуса има две стари рамки с малко мед, една основа и две изградени но с дупки на места по тела)?
    2. Възможно ли е да са пчелите просто да са надушили малкото мед и да идват да си го консумират?

Поздрави,
    Възможно е и двете да са верни, но повече ми прилича да е второто. Ако е първото, другата седмица ще намериш изчистени стари рамки, започнат градеж на основата, ако не и изградена, и дупките закърпени.

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Възможно е и двете да са верни, но повече ми прилича да е второто. Ако е първото, другата седмица ще намериш изчистени стари рамки, започнат градеж на основата, ако не и изградена, и дупките закърпени.
    Демек, ако е рояк ... в събота няма да е там вече?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Колега Иван_Барабан, видиш ли и една пчела макар да носи прашец в капана, значи е влязъл рой - гаранция....другото, което съм забелязал, е насочения/целеустремен летеж на пчелите, ако е рой...иначе се мотат като развалени пършинги напред- назад хаотично, тогава няма гаранция, даже по-скоро не е рой.....на няколко пъти така ме лъгаха миналата година, и тази тоже един път, някакви малки общества от по 50-100 пчели се настаняват в капана, и си живеят така дълго време, без майка....странна работа!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    "Малките общества" се наричат разузнавачки-чистачки.Когато пч.сем. изпадне в роево състояние отпуска много-повече разузнавачки(няколко групи) да търсят и почистят бъдещето жилище.Всяка група подготвя и защитава отделно"жилище".Когато роят избере и влезе на новото място,другите завардени жилища се освобождават......Иначе ДА най сигурният белег,че в капана има майка е вкарването на прашец.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •