Аз пък не съм имал никакви проблеми. Но при нас така или иначе бурни паши няма.
Кой както си е свикнал.
Аз пък не съм имал никакви проблеми. Но при нас така или иначе бурни паши няма.
Кой както си е свикнал.
Аз,също съм нямал проблеми при дълбокото дъно,включително и при бурна паша,и то при разстояние м/у рамките и дъното 5см.
Това,че сте нямали проблеми с дълбокото дъно е прекрасно,продължавайте с тях.
Ако е само заради прашеца,то и плиткото дъно има тази функция и то не по-лошо от дълбокото.Така,че и заради прашеца не си струва.Но в крайна сметка всеки си решава сам как да го използва.
При мен пашата тази година беше доста силна.И акациевата и липовата. И в момента има още ливадна паша, макар и слаба.Смятам, че за дозапасяване е чудесна.В едно се убедих обаче и това, е че повече кошер с плитко или изтеглящо се дъно няма да си правя.Имам още няколко кошера,които са с истеглящо се дъно, с монтирана мрежичка в предната част 15/15 см. и по време на медосбора разликата между тях и тези с дълбокото в добива, беше около 10 кг. на сем. поне така беше при мен.Ще ги срежа и преработя и тях след като направя новите.Колегите с много сем. ги разбирам защо бягат от дълбокото дъно.Удоволетворен съм, че намерих своя начин и техника на работа, както и вие приятели сте направили.Важното е да въртим често центруфугата.Другото нещо което ми направи впечатление тази год. е че ще използвам 10р. ДБ само за отводки, и ще правя само 12р ДБ. с дълбоко дъно.Може и да звучи старомодно, но от добива през тази и миналата година от сем. ме кара да не си правя експерименти. При мен 12р ДБ с дълбоко дъно даде отлични резултати пък и свикнах да боравя с него.От 10 р. не съм доволен.Сигурен съм ,че ще има и хора с различно мнение, но това е спорен въпрос, и се касае до личен избор.
Силата присъства там, където работи мисълта.
Моля,колегите Борислав и Буци ,ако може да споделят от практична гледна точка защо не биха използвали дълбокото дъно-примерно нещо обърква нормалната работа на пчелите или пък добива нещо.За това,че е по-скъпо е ясно.Аз лично не съм забелязал нещо съществено,но и нямам много опит.
Това,че дълбокото дъно/ДД/ оскъпява значително комплекта,съвсем не е маловажно.При 2-3-5 дъна се приема,но при 100 нещата са съвсем различни.Съдейки по моята технология,която съм описал в раздела за ЛР кошери,както и до силата на пашата,стигнах до заключението,че то-ДД е излишно.Колкото и да разширявах с корпуси,колкото и да се стараех да създавам условия за разливане на нектара,винаги пускаха далаци в ДД и ги пълнеха с мед.Ставаше такава цапаница,че не ми се сеща за онова време.Колкото до зимуването и за подрамковото пространство,аз го реших,като в/у дъното поставям 2 к-са с празни рамки,които не съхранявам в склад,без притесненията,че ще ги хване молеца.През пролетта те са ми и под ръка,ползвам ги по най-бързия начин.Вече 5-6 год откакто съм преправил дъната на плитки/по подобие от немския филм за ЛР кошери/ и нямам проблеми,а и добивите ми съвсем не са намалели.
За да избегна пускането на далаци държах тази година мрежестата рамка на горна позиция, където е и в момента.Довечера ще снимам и ще пусна снимка във форума.Подрамъчното пространство и работата на пчелите се виждат чудесно.Нямаше нито един далак.Подрамъчното пространство е 2.5 см.Така дъното в момента играе ролята на плитко мрежесто дъно.Това е и предимството на моето дъно, може да работя с него и като плитко мрежесто дъно, и като класическо дълбоко дъно.
Силата присъства там, където работи мисълта.
И при мен 12дб напълни 6 магазина,но с плитко дъно.Само един десетак двумайчен напълни толкова,но двата си ги изяде.При това само 12дб не блокира напълно плодника след като рапица и акация се застъпиха.Така че несъм убеден във"важната" роля на ДД.Иначе и аз работя с ДД като теб.Първоначално публикувано от stanko1972
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))