Здравейте,

Йорданов, чета с интерес всичките ти "изяви" във форума. Преди доста време ни впечатли с един пътепис........ поне на мен ми се ще да прочета още нещо ако може. Благодаря ти за съветите. Сега ще поясня малко. Поради невъзможност сложих магазините около 10.05. Акацията вече беше цъфнала. С цел подмяна на рамки (пити) в плодника извадих двете крайни, и ги спуснах през два магазина от двете страни като крайни. На тяхно място в плодника придърпах питата която беше предпоследна. Така премествайки полека стигнах до средата на кошера. В центъра оставих двете централни пити, а до тях поставих по една ВО. Не знам дали обяснявам разбираемо затова отново: Кошерите ми са ДБ-10 рамкови. Вадя двете крайни, три в ляво, три в дясно по средата останаха две, до тях съм сложил рамките с ВО. В магазините бях сложил около три-четири стари изградени рамки, а всичко друго ВО. На 23.05. ги отварям и какво виждам, в по-силния, ВО изградени и запълнени с нектар, в плодника ВО също е имаше и няколко килийки с прашец. Не съм центрофугирал нищо (не беше запечатан). В по-слабия бяха изградили ВО в плодника и по същия начин, пълни с нектар, но в горния магазин бяха почистили и поправили всички килийки на изградените стари рамки, но рамките с ВО не ги бяха пипнали. Отдавам го на по- слабо развито семейство. Извадих от по-силния изградените и запълнени с нектар рамки и ги размених с не изградените рамки с ВО от по-слабото с-во. За мое успокоение на по-силния му ръгнах още един магазин с ВО под другите два.
Пропуснах една важна подробност, и в двата имаше изградени маточници, но на една рамка. Хвана ме шубе да направя отводка. Предстои липова паша и да не предобря работата. В по-слабия беше един, а в по-силния три. Не съм извършвал упражнението с изрязване на маточници, но трите мат. бяха на една рамка на едно и също място на рамката от двете страни (от едната два, от другата един). За мен, според моите ....... това е за самосмяна на майката. Ще разбера дали бъркам след 10-15 дни.
Извинете ме за "романа". Поздрави, Г. Георгиев