Колега Матеев, хубава тема си отворил, браво за подробните снимки и размери. Иначе един колега пчелар от много време си прави фибранови нуклеуси. Рамките ги закача на метални "frame spacers". Това мисля, че е по-добър вариант от летвата която ти си сложил (на която да стъпват рамките). Имам един кошер с такива ограничители и колкото и да заклейват пчелите усилието да извадиш рамка е минимално, защото рамката контактува само на тънко метално ръбче. Даже исках да сложа такива ограничители на всичките си кошери и му бях поръчал да ми купи от Италия. Оказа се обаче , че там стандарта е 13мм. разстояние между рамките, докато Бг е 12.5мм. Така българските кошери ми идват с половин сантиметър по-тесни.
Аз съм решил догодина да пробвам двумайчини Фарар кошери и ще ми трябват няколко нуклеуси, в които да ми презимуват майките. Сега се чуда какви кошерчета да си направа. Дали да са на два етажа или по някакъв начин да направя един ДБ нуклеус с размери като на твоите и да се опитам по някакъв начин да напъхам два реда тесни рамки.![]()

Цитат