Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 6 ПърваПърва ... 3456 ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 52
    Забранен
    Регистриран
    14.04.2013
    Пчеларски район
    Троян
    Хубаво е да ги местиш по-далечко от основния пчелин,защото летящите пчели се връщат в старите кошери и в последствие изнасят всичкия мед на новосъздадената отводка. Аз също ги правя с малко пчела и след оплождането винаги мога да ги подсиля.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Дони,можеш ли да ми дадеш линк към фирмата производител на малките стериопорни съндъчета/кадето пусна майката след като се омаца в буркана/

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Дони,можеш ли да ми дадеш линк към фирмата производител на малките стериопорни съндъчета/кадето пусна майката след като се омаца в буркана/
    Това не е ли корк!?!? Аз ли недовиждам пак
    Прав си, че е стиропор
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Нали бяхте в Добрич там ги имаше ,а също и в Плевен но за цена не съм разпитвал.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Това не е ли корк!?!? Аз ли недовиждам пак
    Прав си, че е стиропор
    В Пловдив ги видях,питах за тях и ми обясниха,че е стериопор и цената която ми казаха,по спомен е 45 лв.При въпрос дали могат да презимуват в него,продавача предположи/но не беше сигурен/че може защото задържа температурата.Ама аз съм си Аз,и затова искам да разбера кой ги произвежда.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Предполагам, говорите за Апидея, швейцарски са. В България ги прелагат пчеларски център южен, само че при тях не видях да имаха горната(голямата - 700мл) хранилка. Хубавото, е че те са многокомпонентни, като извадиш вътрешната хранилка има пространство за пет рамчици, дъното също се маха, и така могат да се наредят няколко корпусчета едно върху друго и в тях предполаг би било възможно да зимуват.
    Никола Беров("Един българин търси родината си" - това е неговата книга), който живее в Швейцария, и пише за "Пчеларски вестник" много ги хвали тези оплодни сандъчета.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	image.jpg
Прегледи:      376
Размер:	197.6 KB
ID:	4353

Прегледи:      373
Размер:	127.5 KB
ID:	4354

Прегледи:      371
Размер:	146.9 KB
ID:	4355

Прегледи:      369
Размер:	97.4 KB
ID:	4356

Прегледи:      371
Размер:	121.8 KB
ID:	4357

Добре че го има форума, за да науча и аз нещо ново. До сега съм се заблуждавал, че ориентирите в пчелина, спомагат за успешното завръщане от "брачния полет" на младите майки. А то се оказва че всъщност влияели на самото осеменяване на майката. Благодарско за инфото.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Аз направих почти същото.От силно семейство ,което прави самосмяна имаше 4 излишни маточника в долния край на една от плодниковите пити.Имаше и една пита с доста голям маточник по средата,която оставих за самосмяната.За самосмяната съдя по това,че майката беше осакатена от едната страна(скъсано крило и липсващ крак) и продължаваше да снася.Изрязах 4-те маточника и ги сложих по два в отделни сандъци с една пита с пило и пчели от силен кошер,обградена с пита мед и пита с прашец.Това действие го направих на следващия ден ,за да разберат пчелите че са осиротели.Все още не знам дали маточниците са приети.Не съм слагал повече пити с пило за да не си отслабвам основните семейства,тъй като искам да извадя акациев мед.Дано разсъжденията и действията ми да са правилни.Има доста опитни колеги тук,моля за мнение дали съм постъпил правилно.Така или иначе след 2 дни ще разбера дали съм успял да съхраня хубавите маточници и да си направя отводки.

Не издържах от любопитство и прескочих до село тази вечер да видя дали съм направил успешен опит.Оказа се ,че имам две млади майки и много малко пчели около тях ,защото бяха така или иначе една пита с пчели.Сега искам да попитам дали търтеите от съседните кошери ще осеменят майките тъй като в новото семейство са единични бройки?Ако ще разчитам на тези търтеи само,дали не трябва да сложа по две пити с пило пред излюпване с пчели за да си стане отводка и да има пчели,които да развиват бъдещото пило?Моля за съвети,тъй като процедирам за първи път по този начин.Предварително благодаря за съветите ,колеги!

Забранен
    Регистриран
    14.04.2013
    Пчеларски район
    Троян
    Изчакай да се оплодят и тогава ще подсилиш а може да се наложи и да ги обедидниш ако не се върне едната.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от redbull Виж публикацията
    Изчакай да се оплодят и тогава ще подсилиш а може да се наложи и да ги обедидниш ако не се върне едната.
    А търтеите от съседните кошери помагат ли в оплождането на майките?Видях много малко търтеи(както и пчели) около майките и затова се чудя дали да не сложа някоя пита с пило и пчели и търтеи?

Страница 5 от 6 ПърваПърва ... 3456 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •