много си прав колега.но да пръскаш с нуреле както каза друг колега си е престъпление това е силна отрова с с голям карантинен период по добре с децис ефекта е същия
много си прав колега.но да пръскаш с нуреле както каза друг колега си е престъпление това е силна отрова с с голям карантинен период по добре с децис ефекта е същия
Първото пръскане е медно - бордолезов р-р, Фунгуран, Шампион, едва след това идват пръскания с Тирам, Дитан и др.
И много важно е, че бордолезовия р-р не е както по-рано беше прието 1%, а най-добре 3%:
През месец февруари основното пръскане на овошките е с класическия бордолезов разтвор. То се прави през втората половина на месеца, каза за „Агрозона“ проф. д-р Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив. Пръскането обаче не трябва да става както пише масово в много учебници с 2 % разтвор, той трябва да е 3 %. „Няма какво да изгори, защото всичко е капсуловано – пъпките нямат листа и цветове. Тази разлика от 1 % е много по-ефективна“.
За ябълките използвах ето тоя препарат, пише че за пчелите е безвреден
http://www.agropal-bg.com/products/f...rus-50-vg.html
За случая, който съм описал ми казаха, че това е страшна гад. Плюс сезонните пръскания, ме посъветваха да подържам заболелите места омазани с 5% бордолезов разтвор. Нанася се с, четка. Ако няма ефект, както каза Слънчо, кардинално в огъня.
Прав е слънчо.Това е бавна летаргия.Този вредител,напада най-вече ябълка,круша и череша.Имал съм случай с 50-60см проход,в който влиза шлаловка с дебелина5-6мм в ствола.Трябва да се знае,че се нападат и 2-3годишни овощки.Не зная смисъла,но четох някъде,че пръскането трябва да завършва с уливане на ствола.
Здравейте , с пчелите все още се запознаваме и се мъчим взаимно но с овощарство и лозарство се занимавам от доста време и смея да твърдя че справям.Според мен да се говори за третиране с инсектицид /нуреле/ преди цъфтеж е меко казано нелепо.Това се налага само в години когато се получат условия за развитие на популация от вредители които да повреждат цветните пъпки - видове бръмбари но това е рядко.Дори и тогава може да се реагира с препарат с няколкодневно действие.Основно преди и в цъфтеж се третира с фунгициди.Преди цъфтеж с контактни - борд.разтвор или препарати на основа мед/фунгуран щампион и др/ като трябва да се работи с по-голямо количество работен разтвор с цел добро покритие на всички части на растението.Със системни се третира едва когато има листна маса - механизмът им на действие го изисква т.е след прецътяване. В цъфтеж може да се третира само когато в предната година е имало зараза/сериозна/. А относно инсектициди след прецъфтяване то не смятам че биха имали особено значение за пчелите защото те няма защо да посещават зелените плодове на което и да е растение. И все пак това е мое мнение и не бих ангажирал никого с него
www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект
Тези дни при температури на въздуха над 5-6 градуса е препоръчително едно ранно зимно пръскане на овощните дървета с бордолезов разтвор 4% или Бордомикс 0,6%. Според моите агрономи освен положителния ефект от медното съдържание срещу гъбни болести, варта допринася за забавяне/връщане на сокотечението от корените нагоре, което може да е било провокирано от необичайно топлото време през изминалата седмица.
Искам,да уточним един въпрос.Знае се,че приготвения бордолезов разтвор се използва веднага,защото при престояване губи качеството си.Но искам да попитам.Кога се счита,че разтвора е готов?Не може ли,да накисна варта и синия камък в отделни съдове и да ги разбърквам в период от 6-8часа и след смесването ипрецеждането им разтвора пак да е качествен?
![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))