Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
Моля за съвет: ще си поръчам 6 майки, които пристигат в транспортна клетка с 5-6 пчели, досега не съм придавал майки, как да ги придам най-правилно? Идеята ми е да си направя отводки с тях, и по кой начин според Вас е най-добре да стане ( с ДБ съм): да разделя основните семейства на 2 с летящите пчели и да придам майката в безмайчиния кошер; да преместя стария кошер на ново място, и на неговото място в нов кошер с новата майка и всички летящи пчели; или да отделя по няколко рамки със запечатано пило и млади пчели в нов кошер. Майката да я поставя в кошера със същата клетка, в която се транспортира, и да я освободя след 24 часа, или да я изолирам на пита с тия големите клетки-калпак, как е по-добре? Ще съм Ви благодарен за съветите!!
Приемането на нова майка (както и роенето) е един от пчеларските проблеми, на който все още не е намерено надеждно решение. Препоръки можеш да чуеш всякакви, но истината е, че никога няма да имаш 100%-ова гаранция, че майката ще бъде успешно приета. Ако наистина искаш загубите ти от неприети майки да са по-малко (все пак даваш по 18-20 лева), хубаво е да знаеш следните базови правила:

1. Колкото едно семейство е по-слабо, толкова е по-склонно да приеме всяка една майка (или маточник). Тоест слабите отводки на по 2-3 рамки приемат по-голям процент от майките (маточниците). Силните семейства са по-придирчиви и ако не харесат майката, предпочитат да я убият и да си направят собствена или да я приемат временно, но после да направят самосмяна.

2. Колкото расата (генетичните различия) на новата майка са по-големи от тези на пчелите-работнички, толкова по-трудно те приемат новите майки (маточници). Тука проблема е много сериозен. Ако старата майка е била оплодена от търтеи от различни раси (а това е така в небето над България), то тогава сред пчелите-работнички също ще има такива от различни раси или с различен генетичен материал. Такова едно семейство много трудно приема нова майка, защото каквото и да му се даде, все ще се намери поне една малка групичка от пчели, която да е недоволна и да убие майката.

3. Най-лесно се приемат нови майки (маточници) когато се прави слаба отводка (на 2 рамки с пило) и когато генетично майката (маточника) е максимално близо до пчелите-работнички. Само при това положение може да се постигне успеваемост над 90%. Иначе в останалите случаи успеваемоста е 50-70%, като ако постигнете 70%, трябва да се радвате.