За съжаление Българите сме КРАДЛИВО ПЛЕМЕ. При това говоря не за криминално проявените, които сигурно са 10% от населението, а и за всички останали, сред които поне 50% си позволяват да пооткраднат това онова, "ако никой не ги види". Едно време при социализма масово се крадеше, и това е една от причините да се провали. Сега дребните битови кражби са понамалели, но за съжаление продължават да са една НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ НАШЕТО ЕЖЕДНЕВИЕ.

Ще ви кажа защо мисля така:

Едно време като добър работодател се бях разпоредил във всички тоалетни по офисите и заводите винаги да има тоалетна хартия и сапуни. Ей боже - разходите ми за тази цел бяха космически - все едно че снабдявам с тоалетна хартия и сапуни цяла България. Всеки втори се чувстваше задължен да открадне ролката с хартия или сапунчето. Сега вече никъде няма тоалетна хартия и сапуни и всичко си дойде на мястото. Същото е положението и с канцеларските материали - сигурно съм купил 100 000 химикалки и пак няма. Сега се раздават под бройка за 1 месец. И в двата случая химикалки все няма, но сега разходите ми са по-малки.

Транспортните средства - бях направил опис каква комплектация трябва да има 1 транспортно средство - гидория, пожарогасител, триъгълник, фенерче, резервни батерии за него, химикалка, тефтерче, карта на България, въже за теглене, аптечка, Фенистил, Урбазон и т.н. - над 30 позиции. Елате да проверите какво има сега - да пукна, ако е останало по случайност само 10% от това - всичко се е изпарило в небитието.

Да не говорим за инструментите в работилниците - хиляди отверки, клещи и всякакви други дреболии имат свойството да изчезват в нищото. Работниците по подръжката се мъчат със стари и счупени инструменти и уреди, защото новите сигурно вече са си ги занесли в къщи.

В стария апартамент, където живеех - боядисах им цялото стълбище, за да изглежда приветливо и ново. Още на другия ден някой надраска дълбоки черти в цокъла и напръска стените със спрей. Бях насменил всички ключове за стълбищното осветление с нови - счупиха част от тях за по-малко от седмица. Заредих с нови крушки цялото стълбище. Три от тях изчезнаха още през първата нощ. Аз сложих нови и пак ги откраднаха. И така почти цял месец - отиде един пълен кашон с крушки и всяка нощ някой ги крадеше. Оставих стълбището тъмно и всичко си дойде на мястото. Прекопах градинките около блока и ги засадих с цветя. На другия ден някой нарочно ги беше утъпкал и изпомачкал. Сложих мощна лампа да осветява нощем паркингчето пред входа, щото иначе цялата улица тънеше в тъмнина и хората се препъваха в дупките и камънаците (не беше асвалтирана). Захранвах крушката с мой ток и това щеше да ми струва по 200-300 лева на месец. Част от съседите започнаха да ми се жалват, че им пречела да спят. Докато се чудих какво да правя, някой я беше строшил с прашка или с въздушна пушка (500 лева модерен светодиоден прожектор). Всичко това всъщност ме накара да напусна апартамента и да отида да живея в на място, където най-близкия ми комшия да е на 200 метра разстояние.

Като цяло изкам да кажа, че мършата и изметта на обществото СА СРЕД НАС, включая и в този форум. Не знам какъв процент съставляват от всички хора, но явно този процент е доста висок. И не изключвам част от крадците на кошери да са тука в този форум и тайничко да се кефят на нашето безсилие да се справим с тях. И колкото повече се жалваме в тази тема, толкова по-голям кеф им създаваме.