Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
Опасявам се, че и тази ти прогноза няма да се сбъдне.
Математиката ми е много зле, но да се пробвам да направя една бакалска сметка. Едно кило восък е 16 лв. За него се получават 16 бр. ЛР основи и се доплаща ишлеме по 13ст или общо 2.08 лв. Като продадем кило восък за 16 лв и добавим 2.08 лв които бихме си спестили от ишлемето се получава 18.08 лв. В същото време като купим 16 китайски основи по 1.35 лв се получава обща стойност 21.60 лв. Е нЕма никаква икономическа логика. А като се има предвид колко колеги се стремят да са възможно по "био", там пластмасата не върви. Да не говорим, че ако има голямо търсене, то е възможно и китайската цена да се вдигне. Пазарен принцип. Та ей такива глупости ми се въртят из главата.
Ха-ха ..... така се опитваш да извъртиш нещата, че една ЛР основа да излезе 1.13 лв. (18.08 / 16), но за съжаление действителноста е друга. Дори и основите да са на ишлеме, пак имаш разходи за доставка, транспорт, труд и т.н. Цената на самата основа обачче не изчерпва всичките ти разходи по направата на една рамка. Добави и обтелването и труда по него (което се икономисва при PVC основите). Добави и факта, че PVC питите не се късат в центрофугата. Ако добавиш и това, че рамката с PVC основа ще живее много повече, сравнението с ВО става напълно безпредметно.

Иначе нали знаеш - когато човек е предубеден, той е склонен да си измисля доводи в собствена защита и да пренебрегва доводите на други хора. Всеки го прави това, дори и аз в това число. Но аз поне познавам този недостатък на човешкото мислене (емоциите и грешките) и всячески се опитвам да се оттърва от тях и да разсъждавам логично (и икономически правилно). И тъй като рамките и техните основи са един от основните разходи на всеки един пчелар, според принципите на Парето ако в тях направим някаква икономия, то тя ще има голямо положително въздействие върху крайния финансов резултат.