Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 40 ПърваПърва ... 11192021222331 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 396
    Опасявам се, че и тази ти прогноза няма да се сбъдне.
    Математиката ми е много зле, но да се пробвам да направя една бакалска сметка. Едно кило восък е 16 лв. За него се получават 16 бр. ЛР основи и се доплаща ишлеме по 13ст или общо 2.08 лв. Като продадем кило восък за 16 лв и добавим 2.08 лв които бихме си спестили от ишлемето се получава 18.08 лв. В същото време като купим 16 китайски основи по 1.35 лв се получава обща стойност 21.60 лв. Е нЕма никаква икономическа логика. А като се има предвид колко колеги се стремят да са възможно по "био", там пластмасата не върви. Да не говорим, че ако има голямо търсене, то е възможно и китайската цена да се вдигне. Пазарен принцип. Та ей такива глупости ми се въртят из главата.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Восъка и PVC-то имат почти един и съща специфична топлоемкост. Това означава, че температурния поток и температурния градиент ще са почти еднакви. С по-прости думи - от топлинна гледна точка за пчелите е все тая дали ще градят PVC или восъчна основа......

Само дето дебелината на двата вида основи е различна. И точно това се опитвам да обясня. Колкото по-тънка е пластмасовата основа - толкова по-добра е за пчелите. Идеалния вариант би бил да е с дебелината на бургаските (единия лист) или като тези на Лега. Иначе пчелите трябва да изразходват повече енергия за да изградят пластмасовите и (съгласно тяхните инстинкти) тогава предпочитат да направят това: http://www.thebeeskneesapiary.com/wp...140525_020.jpg

Същото го правят и когато восъчната основа е от дебелите не е съвсем от восък.

По всичко изглежда, че китайските PVC основи ще станат новия хит в Българското пчеларство......Когато за в бъдеще една такава пита почернее, восъка от нея се стърже със шпакла и буквално за секунди питата е готова за повторна употреба. .........Предполагам оценявате колко велико ще е, ако една рамка стане вечна, и ремонта на старите се прави за секунди там на пчелина.
    Наистина добре звучи.... до момента, в който в пчелина не пламне някаква зараза.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ...Да не говорим, че ако има голямо търсене, то е възможно и китайската цена да се вдигне. Пазарен принцип.....
    Даам, сега като стане хит на българския пазар и китайските производствени мощности ще започнат да изнемогват.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Опасявам се, че и тази ти прогноза няма да се сбъдне.
    Математиката ми е много зле, но да се пробвам да направя една бакалска сметка. Едно кило восък е 16 лв. За него се получават 16 бр. ЛР основи и се доплаща ишлеме по 13ст или общо 2.08 лв. Като продадем кило восък за 16 лв и добавим 2.08 лв които бихме си спестили от ишлемето се получава 18.08 лв. В същото време като купим 16 китайски основи по 1.35 лв се получава обща стойност 21.60 лв. Е нЕма никаква икономическа логика. А като се има предвид колко колеги се стремят да са възможно по "био", там пластмасата не върви. Да не говорим, че ако има голямо търсене, то е възможно и китайската цена да се вдигне. Пазарен принцип. Та ей такива глупости ми се въртят из главата.
    Ха-ха ..... така се опитваш да извъртиш нещата, че една ЛР основа да излезе 1.13 лв. (18.08 / 16), но за съжаление действителноста е друга. Дори и основите да са на ишлеме, пак имаш разходи за доставка, транспорт, труд и т.н. Цената на самата основа обачче не изчерпва всичките ти разходи по направата на една рамка. Добави и обтелването и труда по него (което се икономисва при PVC основите). Добави и факта, че PVC питите не се късат в центрофугата. Ако добавиш и това, че рамката с PVC основа ще живее много повече, сравнението с ВО става напълно безпредметно.

Иначе нали знаеш - когато човек е предубеден, той е склонен да си измисля доводи в собствена защита и да пренебрегва доводите на други хора. Всеки го прави това, дори и аз в това число. Но аз поне познавам този недостатък на човешкото мислене (емоциите и грешките) и всячески се опитвам да се оттърва от тях и да разсъждавам логично (и икономически правилно). И тъй като рамките и техните основи са един от основните разходи на всеки един пчелар, според принципите на Парето ако в тях направим някаква икономия, то тя ще има голямо положително въздействие върху крайния финансов резултат.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    ..... Наистина добре звучи.... до момента, в който в пчелина не пламне някаква зараза.
    Дори и при зараза тези рамки се почистват и дезинфекцират бързо и лесно.

Всъщност нека всеки да си разсъждаваа както си иска. Аз вярвам на западняците, които масово ги използват, а те не са по-глупави от нас. Напротив - много по-добре си правят сметката от нас, защото при тях труда е много по-скъп. При това положение те винаги избират по-качественото оборудване (стиропорени кошери и PVC рамки), защото това оборудване ще живее по-дълго време, и като се тегли чертата след 10 години, ще се окаже че уж скъпото оборудване в края на краищата е излязло по-евтино.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Само дето дебелината на двата вида основи е различна. И точно това се опитвам да обясня. Колкото по-тънка е пластмасовата основа - толкова по-добра е за пчелите. Идеалния вариант би бил да е с дебелината на бургаските (единия лист) или като тези на Лега. Иначе пчелите трябва да изразходват повече енергия за да изградят пластмасовите и (съгласно тяхните инстинкти) тогава предпочитат да направят това: http://www.thebeeskneesapiary.com/wp...140525_020.jpg....
    Интересно откъде намери тази снимка и дали тя наистина е репрезентативна (представителна) за всички рамки с пластмасови основи. Аз лично миналата година си купих от Плевен 300 пластмасови основи и в момента някъде по пчелините ми има 300 такива рамки. И нито една от тях не се е върнала за ремонт. Следователно ако си направя труда, бих могъл да ти покажа 300 снимки с перфектно изградени и функциониращи рамки.

Същото важи и за рамките с Бургаски основи - ами градят си ги пчелите и си ги ползват с кеф дори и в плодниците. При тях обаче има някакъв малък процент проблемни рамки, но нима няма проблемни рамки и при ВО. Точно при ВО проблемите са възможно най-много - свличат се, късат се, в центрофугата направо се смилат и повреждат и други хубави пити. Искат и качествено обтелване, което струва пари. И върха на всичко е, че към днешна дата те са възможно най-скъпото удоволствие.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Дори и при зараза тези рамки се почистват и дезинфекцират бързо и лесно.

Всъщност нека всеки да си разсъждаваа както си иска. Аз вярвам на западняците, които масово ги използват, а те не са по-глупави от нас. Напротив - много по-добре си правят сметката от нас, защото при тях труда е много по-скъп. При това положение те винаги избират по-качественото оборудване (стиропорени кошери и PVC рамки), ......

Провери си пак информацията и за двете неща. Аз бях може би първия в България, който беше се засилил към EZ frame на Dadant или друг подобен продукт, в последствие към пластмасова основа в комбинация с дървена рамка. Пластмасовите основи си имат неуспорими предимства, но към момента, колкото и да ми е омразно и потресно, аз продължавам да обтелвам рамки и да лепя основи.

Времето ще покаже чия прогноза е вярна.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Времето ще покаже чия прогноза е вярна.
    Съгласен съм с тебе, но искам и да добавя още нещо: Освен времето, цената на восъка също ще покаже коя прогноза е по-вярна.

Към днешна дата към PVC основи са се ориентирали част от бизнес-пчеларите с много кошери (и рамки). Говорим за хора, който могат да си правят сметката, и тя недвусмислено показва къде е истината (икономическата логика). Та прогнозата ми може да се провали само ако се открие някакъв нов момент или нов проблем, който не сме го знаели и поради тази причина не сме го включили в доводите при вземането на окончателното решение.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Аз също мисля, че бъдещето е в пластмасовите основи, пък било то и за еднократна употреба. Просто технологията при производството им трябва да се усъвършенства и да станат по-тънки. Тогава, няма да имат нужда дори и от нанасяне на слой от восък - точно като бургаските и тези на Лега.

Страница 21 от 40 ПърваПърва ... 11192021222331 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •