Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
Благодаря Ви за хубавите мнения.Мисля,че и при двата варианта няма да сбъркам(мнението на Mateev и това на Ангел Йосифов).И без това имам намерение да увеличавам семействата , а това е добър шанс.
Но пак да попитам ,има ли начин да се познае старата от младата майка по външни белези?
Това не е шанс за увеличаване на семействата. Това е шанс за получаване на силно семейство за главната паша.

Виж ако семейството беше изпаднало в роево настроение и беше направило много маточници, тогава вече можеше да го разфасоваш на няколко отводки, които до август имат шанс да станат силни семейства за зимата.

В твоя случай идеята е да спасиш семейството, да получиш много мед от слънчогледа, и да влезеш в зимата със силно семейство, което следващата пролет ще е готово да усвои дори и рапицата. И разбира се - да си смениш майката с по-добрата от двете. Ако този номер с ранната отводка и после обединение го правиш всяка една година, винаги ще имаш хубави майки, силни семейства и много мед.

Аз дори го правя този номер в по-тежкия му вариант - дърпане на 2 отводки (но това е възможно само при ЛР). Така ми остава отводка и за покриване на зимната смъртност, дори и за известно разширение. Освен това номера с дърпането на отводки помага за изравняване на всички семейства в пчелина - от някое вземам 1 пита с пило, от други 2, 3 или дори 4.

Недостатък на метода е жертване на акациевата паша, но тя се случва много рядко.