Все още не съм се изчистил от старите рамки, с които купувах едно време първите си кошери. При това положение в много мои кошери има както мои рамки, така и чужди. В откраднатите кошери преобладават чуждите рамки, но как да докажа че наистина са подменени?
Иначе сред откраднатите рамки със сигурност има и мои рамки със скрит чип в тях. И ако си ги видя, ще си ги позная. Как обаче да убедя полицията да тръгнем по пчеларите в региона и да ги накараме да ни отварят кошер по кошер? Дали ще благоволят да си направят труда за кражба със щети от порядъка на 1000 лева?
Досегашния ми опит с полицията ясно говори, че те не си мърдат пръста дори и за 50-100 пъти по-скъпи кражби. Кола са ми крадили в София на стойност 30 000 лева и полицията не си мръдна пръста. Апартамент са ми обирали, на жената са крадили чантичката в Плевен с няколко хиляди лева и всички документи, в Благоевград са ми крадили куфарче от колата на паркинг, във Варна на паркинг са разбивали кола и са ми крадили касетофона и един газов пистолет. Има и още дреболии - общо над 10 случая, в които полицията въобще не си мръдна пръста.
Като цяло съм склонен да си мисля, че в България благодарение на бездействието на полицията престъплението КРАЖБА е масово разпространено. Ако в рамките на 20-30 години само на мене ми се е случвало 10 пъти, може да се предполага, че за цялата страна говорим за поне 20-30 милиона кражби в този период или средно по милион на година. Това прави по 100 000 на месец или по 3000 на ден или по 100 на час. Полицията не само че не помага, ами и отказва да приема документите за подадена жалба, защото така им се влошава процента на разкриваемостта.
Когато ми крадиха колата в София, полицията твърдо отказа да дойде на място и да направи оглед. Накараха ме да отида да подам жалба и там ме мотаха 3-4 часа да пиша на ръка разни обяснения. И за довиждане полицая ми каза "Не разчитай че ние ще направим каквото и да било. Ти си ми 5-ти за деня. Препоръчвам ти да си платиш откупа". Аз го попитах откъде крадците ще ми научат телефонния номер? Отговора: "Спокойно, ще го научат." .......... Останах с впечатление, че той сам ще им го каже, и че това не му е за първи път. Просто една добре настроена схема с участието на полицията.
В Плевен откраднаха чантичката на жена ми заедно с всички документи, бая пари и нейния GSM. Полицаите можеха за секунди да открият чантичката посредством GSM-а в нея. Да, ама не. Първо ни разкарваха няколко часа между различни РПУ-та и никой не пожела да приеме жалбата ни за кражбата. Наложи се да звъня на високо ниво и да се скарам с един от тях, и той прие документите ни. После в продължение на 2 дена търсех връзки на високо ниво, за да се разпоредят да бъдат открити координатите на GSM-a, който все още отговаряше на позвъняванията. Стигна се чак до началника на плевенската полиция, който уж обеща, но всъщност ни излъга.
Мога да ви разкажа подобни случаи и за Благоевград или Варна. Извода от личния ми опит е само един:
БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ НЕ ЖЕЛАЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА С КРАЖБИ !!!
Може би така им е разпоредено от най-високо ниво. Самите крадци го знаят това и СПОКОЙНО ВИЛНЕЯТ НА СВОБОДА. Към днешна дата България вероятно е една от най-крадливите държави в целия свят, и това се случва с благословията на властимащите. 99% от всички жалби за кражби се изхвърлят в кошчето, и по този начин официалната статистика за кражбите е силно занижена, а разкриваемостта изкуствено се поддържа на високо ниво.