Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 28 от 36 ПърваПърва ... 182627282930 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 271 до 280 от общо 353
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от nikkalas Виж публикацията
    За мен няма нищо странно при г-н Матеев. Аз имам същия случай с 2 - ва от мойте кошери тази седмица. Пълни с мед и пчели и без никакво пило без майка без маточници. Аз не съм мърдал от пчелина и никой не е влизал със сигурност. Вчера им прехвърлих резервни семейства. Най-вероятно съм притиснал майките или просто те са се изпърцали. Миналата година също имах случаи когато виждам майката а тя е спряла да снася. Утре когато освобождавам майките пак ще ги преровя.
    Я да се опитам да го разгадая случая и току съм познал.

Има моменти когато майката спира да снася по някаква причина. Едно от тях е простудяването. И какво се получава? Майката спира, семейството си работи известно време през което се захранват и запечатват всички налични личинки. Ако не се провери семейството ще се излюпят и последно запечатаните личинки и проверявайки го ще имаме мед, прашец, пчели може и майка, но в повечето случаи вече може и да няма майка защото е премахната от пчелите. Яйца няма, което ще доведе до една силна търтовка. Друго което може да се получи е запушване на майката. Заседнало яйце, секрети и т.н. Получава се същата схема описана по горе.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Я да се опитам да го разгадая случая и току съм познал.

Има моменти когато майката спира да снася по някаква причина. Едно от тях е простудяването. И какво се получава? Майката спира, семейството си работи известно време през което се захранват и запечатват всички налични личинки. Ако не се провери семейството ще се излюпят и последно запечатаните личинки и проверявайки го ще имаме мед, прашец, пчели може и майка, но в повечето случаи вече може и да няма майка защото е премахната от пчелите. Яйца няма, което ще доведе до една силна търтовка. Друго което може да се получи е запушване на майката. Заседнало яйце, секрети и т.н. Получава се същата схема описана по горе.
    И аз така ги виждам нещата, обаче защо пък пчелите не усещат, че майката е спряла да снася и да реагират навреме .
    Една моя отводка , останала без майка имаше 4-5 зрели маточника на 26.04 , а на 6.05 няма майка, няма пило и от маточниците никаква следа , все едно не ги е имало .
    Та да не би нещо такова да е станало , излюпени но загубени майки .

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    И аз така ги виждам нещата, обаче защо пък пчелите не усещат, че майката е спряла да снася и да реагират навреме .
    Една моя отводка , останала без майка имаше 4-5 зрели маточника на 26.04 , а на 6.05 няма майка, няма пило и от маточниците никаква следа , все едно не ги е имало .
    Та да не би нещо такова да е станало , излюпени но загубени майки .
    Пчелите не регулират снасянето(като изключим храненето, но това е при работеща майка) на майката и ако тя спре няма как да и наложат да снася.
    От маточниците са се излюпили майки, но е възможно да не са се върнали, а не е сигурно и маточниците колко са маточници.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Пчелите не регулират снасянето(като изключим храненето, но това е при работеща майка) на майката и ако тя спре няма как да и наложат да снася.
    От маточниците са се излюпили майки, но е възможно да не са се върнали, а не е сигурно и маточниците колко са маточници.
    Не да и наложат да снася , а да заложат свищеви маточник, но явно понеже са и силни феромоните изпускат момента .

Маточниците си бяха маточници и поне един квакаше на 26.04 , но и миналата година загубих няколко майки по това време, явно много ги хапват птиците сега , а и дали е загубена ще видя утре със сигурност .

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Не да и наложат да снася , а да заложат свищеви маточник, но явно понеже са и силни феромоните изпускат момента .

Маточниците си бяха маточници и поне един квакаше на 26.04 , но и миналата година загубих няколко майки по това време, явно много ги хапват птиците сега , а и дали е загубена ще видя утре със сигурност .
    Ще правиш ранни и късни майки, а при такива случаи ще използваш запасни. По този начин няма да храниш птиците за да ти се радват орнитолозите.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Днес открихме една много странна картинка в 6 семейства на един от пчелините ми. Кошера е пълен с пчели, има и много нектар/мед, но няма майка и няма грам пило. Няма и маточници. Все едно всичкото пило е изчезнало за 1 секунда, и пчелите не са имали време да заложат маточник. Само преди 1 седмица на същия този пчелин е ходено да се слагат рамки за градеж, и ако имаше някакъв проблем с тези семейства, щеше да бъде открит още тогава.

Накратко - пилото и майката липсват, но семействата са в цветущо здраве и довчера са работили с пълна сила, напълвайки почти един корпус с нектар и мед. Корпусите са пълни с рамки - тоест на пръв поглед не става въпрос за кражба. Ако беше един единствен кошер, сигурно нямаше да му обърнем внимание, но тази загадка да се случи едновременно в 6 кошера - това вече си е много съмнително.

Та съмнениета ми са, че става въпрос за кражба на рамки с пило, млади пчели и майка. При това кражбата е направена от човек, който е знаел кода на катинара на входната врата, и който се е подготвил предварително с празни рамки, които да ги подмени с пълни. Идеята му е била да прикрие кражбата, за да може да идва пак и пак и пак. Един бог знае колко рамки с пило са откраднати. Забелязахме го в 6 семейства, защото бяха опоскани на 100%, но ако е вземал по 1-2 пити и от останалите семейства, няма как това да го разберем.

И така - как може полицията да ми помогне при един такъв казус? Та аз не мога дори и да докажа, че наистина е имало кражба. Ако отида да подам сигнал - просто ще ми се изсмеят.
    Никак !Ще пиеш една студена вода.Документирано от охранителни камери ,не се приема за доказателство в съда.Трябва да е СРС. Това е дереджето в една прогнила/от американски гнилец/ пчелна популация на Балканския полуостров.Време и е да отиде в небитието ,като древните шумери.Песимизъм!!! Не ,пълна реалност,И г–да модератори,администратори, собственици на форума,не трийте подобни постове,те са отражение на действителността в тази пчелна популация ,със затихващи функции.Матеев ,слагай освен камери и по 1 автоматчик с Калашник.Какво съм направил: 1.Табела –СТРЕЛЯ СЕ БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ !Един дядо Груйо / РПГ/ в средата на пчелина , на станок,през 4 мин. един селсин го врътка ,от портала до последната точка.Денонощно.Малко проблеми с така наречената ''Държава'', но всичко отминава .Ни лук ял, ни лук мирисаел.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Никак !Ще пиеш една студена вода.Документирано от охранителни камери ,не се приема за доказателство в съда.Трябва да е СРС. Това е дереджето в една прогнила/от американски гнилец/ пчелна популация на Балканския полуостров.Време и е да отиде в небитието ,като древните шумери.Песимизъм!!! Не ,пълна реалност,И г–да модератори,администратори, собственици на форума,не трийте подобни постове,те са отражение на действителността в тази пчелна популация ,със затихващи функции.Матеев ,слагай освен камери и по 1 автоматчик с Калашник.Какво съм направил: 1.Табела –СТРЕЛЯ СЕ БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ !Един дядо Груйо / РПГ/ в средата на пчелина , на станок,през 4 мин. един селсин го врътка ,от портала до последната точка.Денонощно.Малко проблеми с така наречената ''Държава'', но всичко отминава .Ни лук ял, ни лук мирисаел.
    Диагнозата ти за американски гнилец е грешна.От там идва и навярно грешното отношение към пчелната популация.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Нали рамките си ги правиш сам и слагаш тагове? Донесените рамки имат ли тагове или не? Работниците ти по пчелините знаят ли за таговете?
    Все още не съм се изчистил от старите рамки, с които купувах едно време първите си кошери. При това положение в много мои кошери има както мои рамки, така и чужди. В откраднатите кошери преобладават чуждите рамки, но как да докажа че наистина са подменени?

Иначе сред откраднатите рамки със сигурност има и мои рамки със скрит чип в тях. И ако си ги видя, ще си ги позная. Как обаче да убедя полицията да тръгнем по пчеларите в региона и да ги накараме да ни отварят кошер по кошер? Дали ще благоволят да си направят труда за кражба със щети от порядъка на 1000 лева?

Досегашния ми опит с полицията ясно говори, че те не си мърдат пръста дори и за 50-100 пъти по-скъпи кражби. Кола са ми крадили в София на стойност 30 000 лева и полицията не си мръдна пръста. Апартамент са ми обирали, на жената са крадили чантичката в Плевен с няколко хиляди лева и всички документи, в Благоевград са ми крадили куфарче от колата на паркинг, във Варна на паркинг са разбивали кола и са ми крадили касетофона и един газов пистолет. Има и още дреболии - общо над 10 случая, в които полицията въобще не си мръдна пръста.

Като цяло съм склонен да си мисля, че в България благодарение на бездействието на полицията престъплението КРАЖБА е масово разпространено. Ако в рамките на 20-30 години само на мене ми се е случвало 10 пъти, може да се предполага, че за цялата страна говорим за поне 20-30 милиона кражби в този период или средно по милион на година. Това прави по 100 000 на месец или по 3000 на ден или по 100 на час. Полицията не само че не помага, ами и отказва да приема документите за подадена жалба, защото така им се влошава процента на разкриваемостта.

Когато ми крадиха колата в София, полицията твърдо отказа да дойде на място и да направи оглед. Накараха ме да отида да подам жалба и там ме мотаха 3-4 часа да пиша на ръка разни обяснения. И за довиждане полицая ми каза "Не разчитай че ние ще направим каквото и да било. Ти си ми 5-ти за деня. Препоръчвам ти да си платиш откупа". Аз го попитах откъде крадците ще ми научат телефонния номер? Отговора: "Спокойно, ще го научат." .......... Останах с впечатление, че той сам ще им го каже, и че това не му е за първи път. Просто една добре настроена схема с участието на полицията.

В Плевен откраднаха чантичката на жена ми заедно с всички документи, бая пари и нейния GSM. Полицаите можеха за секунди да открият чантичката посредством GSM-а в нея. Да, ама не. Първо ни разкарваха няколко часа между различни РПУ-та и никой не пожела да приеме жалбата ни за кражбата. Наложи се да звъня на високо ниво и да се скарам с един от тях, и той прие документите ни. После в продължение на 2 дена търсех връзки на високо ниво, за да се разпоредят да бъдат открити координатите на GSM-a, който все още отговаряше на позвъняванията. Стигна се чак до началника на плевенската полиция, който уж обеща, но всъщност ни излъга.

Мога да ви разкажа подобни случаи и за Благоевград или Варна. Извода от личния ми опит е само един:

БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ НЕ ЖЕЛАЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА С КРАЖБИ !!!

Може би така им е разпоредено от най-високо ниво. Самите крадци го знаят това и СПОКОЙНО ВИЛНЕЯТ НА СВОБОДА. Към днешна дата България вероятно е една от най-крадливите държави в целия свят, и това се случва с благословията на властимащите. 99% от всички жалби за кражби се изхвърлят в кошчето, и по този начин официалната статистика за кражбите е силно занижена, а разкриваемостта изкуствено се поддържа на високо ниво.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Преди години , в едно село попитали една бабичка - ,,Има ли крадци бабе,, ?
    - ,, А , имаше ама отидоха в града и станаха полицаи ,, .

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Като цяло съм склонен да си мисля, че в България благодарение на бездействието на полицията престъплението КРАЖБА е масово разпространено.
    По-скоро полицията и нагоре (колко нагоре не знам) получава процент, а може би и голям процент от откраднатото, затова не си мърда пръста.
    0899946746 Поздрави, Емо.

Страница 28 от 36 ПърваПърва ... 182627282930 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •