Цитат Първоначално публикувано от nikkalas Виж публикацията
За мен няма нищо странно при г-н Матеев. Аз имам същия случай с 2 - ва от мойте кошери тази седмица. Пълни с мед и пчели и без никакво пило без майка без маточници. Аз не съм мърдал от пчелина и никой не е влизал със сигурност. Вчера им прехвърлих резервни семейства. Най-вероятно съм притиснал майките или просто те са се изпърцали. Миналата година също имах случаи когато виждам майката а тя е спряла да снася. Утре когато освобождавам майките пак ще ги преровя.
Я да се опитам да го разгадая случая и току съм познал.

Има моменти когато майката спира да снася по някаква причина. Едно от тях е простудяването. И какво се получава? Майката спира, семейството си работи известно време през което се захранват и запечатват всички налични личинки. Ако не се провери семейството ще се излюпят и последно запечатаните личинки и проверявайки го ще имаме мед, прашец, пчели може и майка, но в повечето случаи вече може и да няма майка защото е премахната от пчелите. Яйца няма, което ще доведе до една силна търтовка. Друго което може да се получи е запушване на майката. Заседнало яйце, секрети и т.н. Получава се същата схема описана по горе.