Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 353

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от nikkalas Виж публикацията
    За мен няма нищо странно при г-н Матеев. Аз имам същия случай с 2 - ва от мойте кошери тази седмица. Пълни с мед и пчели и без никакво пило без майка без маточници. Аз не съм мърдал от пчелина и никой не е влизал със сигурност. Вчера им прехвърлих резервни семейства. Най-вероятно съм притиснал майките или просто те са се изпърцали. Миналата година също имах случаи когато виждам майката а тя е спряла да снася. Утре когато освобождавам майките пак ще ги преровя.
    Я да се опитам да го разгадая случая и току съм познал.

Има моменти когато майката спира да снася по някаква причина. Едно от тях е простудяването. И какво се получава? Майката спира, семейството си работи известно време през което се захранват и запечатват всички налични личинки. Ако не се провери семейството ще се излюпят и последно запечатаните личинки и проверявайки го ще имаме мед, прашец, пчели може и майка, но в повечето случаи вече може и да няма майка защото е премахната от пчелите. Яйца няма, което ще доведе до една силна търтовка. Друго което може да се получи е запушване на майката. Заседнало яйце, секрети и т.н. Получава се същата схема описана по горе.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Я да се опитам да го разгадая случая и току съм познал.

Има моменти когато майката спира да снася по някаква причина. Едно от тях е простудяването. И какво се получава? Майката спира, семейството си работи известно време през което се захранват и запечатват всички налични личинки. Ако не се провери семейството ще се излюпят и последно запечатаните личинки и проверявайки го ще имаме мед, прашец, пчели може и майка, но в повечето случаи вече може и да няма майка защото е премахната от пчелите. Яйца няма, което ще доведе до една силна търтовка. Друго което може да се получи е запушване на майката. Заседнало яйце, секрети и т.н. Получава се същата схема описана по горе.
    И аз така ги виждам нещата, обаче защо пък пчелите не усещат, че майката е спряла да снася и да реагират навреме .
    Една моя отводка , останала без майка имаше 4-5 зрели маточника на 26.04 , а на 6.05 няма майка, няма пило и от маточниците никаква следа , все едно не ги е имало .
    Та да не би нещо такова да е станало , излюпени но загубени майки .

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    И аз така ги виждам нещата, обаче защо пък пчелите не усещат, че майката е спряла да снася и да реагират навреме .
    Една моя отводка , останала без майка имаше 4-5 зрели маточника на 26.04 , а на 6.05 няма майка, няма пило и от маточниците никаква следа , все едно не ги е имало .
    Та да не би нещо такова да е станало , излюпени но загубени майки .
    Пчелите не регулират снасянето(като изключим храненето, но това е при работеща майка) на майката и ако тя спре няма как да и наложат да снася.
    От маточниците са се излюпили майки, но е възможно да не са се върнали, а не е сигурно и маточниците колко са маточници.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Пчелите не регулират снасянето(като изключим храненето, но това е при работеща майка) на майката и ако тя спре няма как да и наложат да снася.
    От маточниците са се излюпили майки, но е възможно да не са се върнали, а не е сигурно и маточниците колко са маточници.
    Не да и наложат да снася , а да заложат свищеви маточник, но явно понеже са и силни феромоните изпускат момента .

Маточниците си бяха маточници и поне един квакаше на 26.04 , но и миналата година загубих няколко майки по това време, явно много ги хапват птиците сега , а и дали е загубена ще видя утре със сигурност .

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Не да и наложат да снася , а да заложат свищеви маточник, но явно понеже са и силни феромоните изпускат момента .

Маточниците си бяха маточници и поне един квакаше на 26.04 , но и миналата година загубих няколко майки по това време, явно много ги хапват птиците сега , а и дали е загубена ще видя утре със сигурност .
    Ще правиш ранни и късни майки, а при такива случаи ще използваш запасни. По този начин няма да храниш птиците за да ти се радват орнитолозите.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •