Нали говорим за селекция в животновъдството.Чувал съм как вземат есенция от елитни образци от дадена порода.Тези екземпляри са много скъпи ,защото предават своите качества на потомството.Ако намекваш за хората ,при тях селекцията е като при пчелите.На сучаен принцип.Има и хубави и лоши.
Чувал си как вземат есенция и хоп готово. Елитни. А чувал ли си за бракувани животни? Е, те тези неща не се оповестяват. Знаят ги само тези които ще ги изкупят за жълти стотинки и оттам на луканки. Затова виждаш само елитни, защото не ти показват брака. И с пчелите е така. Който е взел някоя хубава майка тръби из форума, а който се е опарил си мълчи. И аз взех една прехвалена майка и сега ела виж. Скубя си косите и си викам...... - няма да казвам какво си викам.Съотношението е 25/50/25.
П.П. Сега ще питаш какво е пък това съотношение?![]()
При всяка една селекция има определен %брак.... Колкото по малък е той толкоз по добре .....но уви.... Лошо е когато със селекция се занимават хора които си нямат и понятие от това .... тогава брака стига и 100%.
Темата май беше за положението ...... В петък омазах центрофугата ....мислех че е рапица защото има доста покрай мен но ..... бяха напълнили по един магазин с нещоо което е всичко друго но не и рапицов мед. Освободих за акацията и сега е тя на ред![]()
Края на един работен ден:
http://prikachi.com/images/653/8109653B.jpg
Бях обещал да кача снимки от семейството с фенотип на пчелите като мелифера мелифера, но като отидох и вече се виждаха само единични такива пчелички, явно е било нещо временно. Обаче забелязах търтей, които много наподобява на тяхния фенотип ( с изключение на това че окосмяването е още по-черно). Към момента идея си нямам от кой кошер е дошъл.
http://prikachi.com/images/665/8109665X.jpg
http://prikachi.com/images/668/8109668d.jpg
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
За таз годишната акация вече мога да говоря в минало време. Поне в моя район прецъфтява. Заради малките площи резултатите са средна хубост. Семействата които получиха по един корпус с изградени пити го понапълниха с нектар и започват да запечатват, но най-вероятно след като го преработят в мед няма да е пълен корпус (и на половин съм доволен). Други на които сложих магазин само с основи (нямам изградени) го игнорираха напълно и задръстиха горния корпус. Някакъв градеж видях само при едно семейство при което разделих корпусите с магазин, но и там нито нектар нито пило (магазина е от 5-6 дни).
Вече мисля за липа, ала дали пчелите са на същото мнение...
Най-вероятно следващата седмица ще направя някоя отводка за да освободя по силните семейства. Колко да са силни отводките карам по интуиция, но ще са слаби като цяло и няма да търся нищо от тях тази година защото не разчитам на слънчоглед.
Рапицата премина, акацията почти и тя. Дори и силните ми семейства не са качили много мед в медовите корпуси. Нямат и желание за роене , все още. Макар и зимата да беше топла, изненадващо за мен , тази година семействата тръгват по-бавно в сравнение с миналата.
Ако вървиш след муха, ще стигнеш до лайно...
Днес позавъртях около селата на север от Пловдив.Приятно впечатление ми направи детелината.По мери,градини,тротоари,банк ти всички се белее.Сега е моментът да се добие мед от детелина.Съж,че не носех телефоните..
Покрай пчелина ми има много детелина и миналата година между преваляванията събираха от нея , поне по 10 кг от кошер сигурно е дала , защото друго нищо не хванаха по това време освен нея и други треви, а средата на юни вадих по около 20 кг от кошер .
Сега гледам , че почва да цъфти и мисля че ще уплътни добре времето между акацията и липата
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))