У В О --79. Поздрав за наборите !https://www.youtube.com/watch?v=xRw0...Q&spfreload=10
У В О --79. Поздрав за наборите !https://www.youtube.com/watch?v=xRw0...Q&spfreload=10
Служих 77-79г.Горна Оряховица химически войски.Хубави спомени, летните полигони на река Росица,и кошмари на Козаревец зимата.
ВВС (военно-въздушни сили) - 6 месеца школа за телеграфист в под. 26 450 в София. След това в под. 32460 на Червен баир на север от Ямбол. В последните месеци на службата ме направиха Ефрейтор, като ми повишиха заплатата от 1. 50лв. на 2 лв. Бях много горд, защото със заплатата си вече можех да си купя цяла кутия вафли ( и ми оставаха 4 ст.). Не че имаше нужда от това, защото в столовата имаше достатъчно храна, но то от скука се огладнява често.А то и друга работа нямаше освен да ядем вафли и да гоним новобранците.
Другата ми "основна" работа беше да гледам Матеев да не пипа червения бутон за който той писа по горе в поста си, но го изтри.Не ви се вярва, но е истина. Ха, ха. За останалото - тайна.
Кажете вече за този"червен" бутон де то толкова години мина,а и поделението вече го няма така,че издайте се най накрая![]()
,,В наряд отиват славни Граничари"...
56640 застава ,,Богатир"
82-84г.
в-х ,,Тумба"...
Минаха години...
Натискането на бутона активира предаватели, релейни линии и подземни комуникации, които правят следното:
1. Вдигат по тревога всички поделения на 3-та Българска армия
2. Всички радари от дежурен преминават в боен режим (донесенията като брой стават поне 20-30 пъти повече, и радистите лудват)
3. До 1 минута небето се напълва със самолети МИГ 21 (това са пилотите, които дежурят вътре в самолетите)
4. До 3 минути небето се напълва с 3 пъти повече самолети (това са пилотите, които спят в спалните помещения)
5. Руски самолети излитат от Одеса и напълват Черно море, летейки с огромна скорост към България (бяха МИГ 23 и летяха около 2-3 пъти по-бързо от нашите МИГ 21).
6. На хиляди офицери и волнонаемни започва да им звъни секретния приемник, който приема сигнал от ПЕТОЛЪЧКАТА (така го наричаха, но не знам какво представляваше). Те са длъжни до 30-тата минута да отидат на работните си места по командните пунктове, радарните станции, щабовете или където там им е разпоредено. Междувременно войниците като мене вече са заели всички постове (на 3-тата минута) и до 30-тата минута войната се води само от тях.
7. Звъни и в София в главния щаб на Българската армия. Предполагам че звъни и на Добри Джуров и на целия Генерален щаб.
8. Предполагам че звъни и на поделения, които не са ВВС. Все пак се предполага, че е обявена война.
Накратко - натискането на червения бутон разваля хатъра (съня) на десетки хиляди военни и предизвиква разходи за десетки или дори стотици милиони левове (излитането по тревога на всеки един МИГ консумираше по няколко тона гориво). Представете си стотици самолети във въздуха и хиляди танкове, БТР-и и друга техника, която се дислоцира на предварително уговорените пунктове. Близко до ума е какво ще се случи на този, който си позволи да натисне бутона по погрешка или без основателна причина.
Въпреки всичката тази олелия и скъпотия, по време на моята служба бутона е бил натискан 3-4 пъти (бойна тревога) и още 4-5 пъти с предварително предупреждение, че през нощта ще има учебна тревога. Независимо от това че всички знаеха за учебните тревоги, това със самолетите във въздуха се играеше наистина (включая и с руските).
По време на тревога планшетистите в командната зала лудваха. В нормална ситуация дежурен беше само един или двама, и обикновенно мързелуваха (рисуваха само по 2-3 цели в минута). По време на тревога 5-6 човека бягаха по 3-те етажа зад планшета и приемаха (рисуваха) по 50-100 донесения в минута. При радистите беше същото. В приемната зала имаше десетина приемника Р250 (по 1 за всяка една радарна станция). Дежурен беше само 1 войник и само веднъж на час правеше контролни свързвания за проверка на каналите и честотите. По време на тревога зад всеки един приемник имаше по един човек и се побъркваше да приема данни с висока скорост.
Сега като се замисля, ролята на целия команден пункт беше да събира информация и да я рисува на един огромен екран пред очите на генерала, който има правата да взема решения. В наше време всичко това може да се реализира с един единствен компютър, който само с 1% от процесорното си време ще върши нашата работа 100 пъти по-добре и по-бързо.
Ха-ха .... стотиците воиници и офицери в този команден пункт всъщност представлявахме един бавен и бъгав, лошо работещ 4-битов компютър .... ха-ха .... Не се учудвам, че вече са съборили командния пункт. Всъщност от него вече няма нужда.
Интересно ми е какви ли са съвременните военни технологии. Сигурно има оптики под земята и много компютри с малко хора. И ако все пак някога влезем във война с някого, почти сигурно е, че тя ще бъде обявена от компютър.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))