Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 221

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    ВВС (военно-въздушни сили) - 6 месеца школа за телеграфист в под. 26 450 в София. След това в под. 32460 на Червен баир на север от Ямбол. В последните месеци на службата ме направиха Ефрейтор, като ми повишиха заплатата от 1. 50лв. на 2 лв. Бях много горд, защото със заплатата си вече можех да си купя цяла кутия вафли ( и ми оставаха 4 ст.). Не че имаше нужда от това, защото в столовата имаше достатъчно храна, но то от скука се огладнява често. А то и друга работа нямаше освен да ядем вафли и да гоним новобранците.
    Другата ми "основна" работа беше да гледам Матеев да не пипа червения бутон за който той писа по горе в поста си, но го изтри. Не ви се вярва, но е истина. Ха, ха. За останалото - тайна.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Другата ми "основна" работа беше да гледам Матеев да не пипа червения бутон . Не ви се вярва, но е истина. Ха, ха. За останалото - тайна.
    Той и сега си има червен бутон с надпис

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Той и сега си има червен бутон с надпис
    Ееее, ти мен с ли ме плашиш. Аз тази табела съм я виждал повече от колкото знаци по пътя докато шофирам. А аз не шофирам от вчера.

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Кажете вече за този"червен" бутон де то толкова години мина,а и поделението вече го няма така,че издайте се най накрая

Наблюдател
    Регистриран
    09.01.2011
    ,,В наряд отиват славни Граничари"...
    56640 застава ,,Богатир"
    82-84г.
    в-х ,,Тумба"...
    Минаха години...

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от marianski Виж публикацията
    Кажете вече за този"червен" бутон де то толкова години мина,а и поделението вече го няма така,че издайте се най накрая
    Натискането на бутона активира предаватели, релейни линии и подземни комуникации, които правят следното:
    1. Вдигат по тревога всички поделения на 3-та Българска армия
    2. Всички радари от дежурен преминават в боен режим (донесенията като брой стават поне 20-30 пъти повече, и радистите лудват)
    3. До 1 минута небето се напълва със самолети МИГ 21 (това са пилотите, които дежурят вътре в самолетите)
    4. До 3 минути небето се напълва с 3 пъти повече самолети (това са пилотите, които спят в спалните помещения)
    5. Руски самолети излитат от Одеса и напълват Черно море, летейки с огромна скорост към България (бяха МИГ 23 и летяха около 2-3 пъти по-бързо от нашите МИГ 21).
    6. На хиляди офицери и волнонаемни започва да им звъни секретния приемник, който приема сигнал от ПЕТОЛЪЧКАТА (така го наричаха, но не знам какво представляваше). Те са длъжни до 30-тата минута да отидат на работните си места по командните пунктове, радарните станции, щабовете или където там им е разпоредено. Междувременно войниците като мене вече са заели всички постове (на 3-тата минута) и до 30-тата минута войната се води само от тях.
    7. Звъни и в София в главния щаб на Българската армия. Предполагам че звъни и на Добри Джуров и на целия Генерален щаб.
    8. Предполагам че звъни и на поделения, които не са ВВС. Все пак се предполага, че е обявена война.

Накратко - натискането на червения бутон разваля хатъра (съня) на десетки хиляди военни и предизвиква разходи за десетки или дори стотици милиони левове (излитането по тревога на всеки един МИГ консумираше по няколко тона гориво). Представете си стотици самолети във въздуха и хиляди танкове, БТР-и и друга техника, която се дислоцира на предварително уговорените пунктове. Близко до ума е какво ще се случи на този, който си позволи да натисне бутона по погрешка или без основателна причина.

Въпреки всичката тази олелия и скъпотия, по време на моята служба бутона е бил натискан 3-4 пъти (бойна тревога) и още 4-5 пъти с предварително предупреждение, че през нощта ще има учебна тревога. Независимо от това че всички знаеха за учебните тревоги, това със самолетите във въздуха се играеше наистина (включая и с руските).

По време на тревога планшетистите в командната зала лудваха. В нормална ситуация дежурен беше само един или двама, и обикновенно мързелуваха (рисуваха само по 2-3 цели в минута). По време на тревога 5-6 човека бягаха по 3-те етажа зад планшета и приемаха (рисуваха) по 50-100 донесения в минута. При радистите беше същото. В приемната зала имаше десетина приемника Р250 (по 1 за всяка една радарна станция). Дежурен беше само 1 войник и само веднъж на час правеше контролни свързвания за проверка на каналите и честотите. По време на тревога зад всеки един приемник имаше по един човек и се побъркваше да приема данни с висока скорост.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Сега като се замисля, ролята на целия команден пункт беше да събира информация и да я рисува на един огромен екран пред очите на генерала, който има правата да взема решения. В наше време всичко това може да се реализира с един единствен компютър, който само с 1% от процесорното си време ще върши нашата работа 100 пъти по-добре и по-бързо.

Ха-ха .... стотиците воиници и офицери в този команден пункт всъщност представлявахме един бавен и бъгав, лошо работещ 4-битов компютър .... ха-ха .... Не се учудвам, че вече са съборили командния пункт. Всъщност от него вече няма нужда.

Интересно ми е какви ли са съвременните военни технологии. Сигурно има оптики под земята и много компютри с малко хора. И ако все пак някога влезем във война с някого, почти сигурно е, че тя ще бъде обявена от компютър.

Не сте прав г-н Матеев!Служил съм точно 10 г. преди Вас.Въздушната охрана на България нямаше нищо общо с 3та армия .Ако разрешите бих ви расказал за 10 САК.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Сега като се замисля, ролята на целия команден пункт беше да събира информация и да я рисува на един огромен екран пред очите на генерала, който има правата да взема решения. В наше време всичко това може да се реализира с един единствен компютър, който само с 1% от процесорното си време ще върши нашата работа 100 пъти по-добре и по-бързо.

Ха-ха .... стотиците воиници и офицери в този команден пункт всъщност представлявахме един бавен и бъгав, лошо работещ 4-битов компютър .... ха-ха .... Не се учудвам, че вече са съборили командния пункт. Всъщност от него вече няма нужда.

Интересно ми е какви ли са съвременните военни технологии. Сигурно има оптики под земята и много компютри с малко хора. И ако все пак някога влезем във война с някого, почти сигурно е, че тя ще бъде обявена от компютър.
    А на мен ми напомня за нещо друго. 83г започнах първата си самостоятелна разработка като отговорен конструктор във ВНТИ - Командно-щабна машина на разгъваем фургон. Това е същия този команден пункт, но изнесен в полето и в съкратен вариант. Именно планшета се оказа един от най-сериозните конструктивни проблеми за решаване. Трябваше да се сгъва и разгъва, да работят 4 планшетистки на него, да работи от -20 до +50гр подсветката на акумулатори и още куп неща. Тогава за пръв път вкарахме компютър в армията - да събира и обработва информация. От сегашна гледна точка изглежда повече от елементарно, но за времето си беше нещо. Събираше се цялата информация относно готовността на частите по минути и се изобразяваше на графики - по Х време, по У - проценти на десетина важни видове дейности. И вътре можеха да работят 4 старши офицери + още 16 човека шаб, 2 планшета (единия специален за МТО), връзка по всички линии - УВС към летищата, 8 директни телефонни линии, 2 ЗАС и една ВЧ линия. Всичко това се разгъваше за 15м, включително самия фургон. Консултанти ни бяха хората от такъв команден пункт като този, в който си служил, но на Втора армия.
    Цитат Първоначално публикувано от wenciautoklima Виж публикацията
    Съгласен съм с Вас но ЦКП беше в София а КП на корпуса в Пловдив/вертолетния полк/След червеиния бутон беше -готовност 1А,готовност 1 и старт.
    Сега видях, че си писал това! Точно тези хора от Пловдив ни бяха консултанти. Перфектни специалисти!
    Венци, кои години си бил там?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    и радистите лудват)
    Само радистите ли? Други нямаше ли или те не са били важни.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •