Здравейте колеги!Става нещо мнго странно с един от кошерите ми.Преди 2 дни забелязах на прелката,че пчелите изкарват отвътре от кошера нещо подобно на пръст(в първия момент така си помислих,но се чудех,ако е пръст какво търси в кошера)Оказа се,че е восък-викам си сигурно почистват магазинните пити....и така 2-3 дни,докато днес забелязах,че има изхвърлени и мумицифирани ларви по прелката,и на земята под нея.Взех няколко от земята да видя по-отблизо за какво става на въпрос-ларвите бяха със сиво-черна обвивка,много корави.Когато ги стиснах не се смачкаха,стрих ги и пръстите ми побеляха все едно съм държал тебешир....навярно имам варовито пило или каменно,идея си нямам)Някакви идеи как да действам,за да спася с-то ,а и да не се заразят другите кошери.При преглеждането на темите тук вадя изводи,че най сигурният и надежден начин е смяна на майката.. Има ли накакъв друг вариант,който да е надежден и да не се налага да сменям майката.Приемам всякакви идеи и съвети от знаещите,и от патилите това,как най-разумно да се постъпи.Поздрави
П.п. Забравих да кажа,че преди седмица прехвърлих кошера от 10р ДБ във 12р ДБ,защото беше много силно с-то и нямаше място.Поставих 2 ВО в плодника и 2 в магазина(дали с това разширяване аз не съм ги объркал и простудил) Новак съм и нямам идея как да постъпя....![]()

навярно имам варовито пило или каменно,идея си нямам)Някакви идеи как да действам,за да спася с-то ,а и да не се заразят другите кошери.При преглеждането на темите тук вадя изводи,че най сигурният и надежден начин е смяна на майката.. Има ли накакъв друг вариант,който да е надежден и да не се налага да сменям майката.Приемам всякакви идеи и съвети от знаещите,и от патилите това,как най-разумно да се постъпи.Поздрави
Цитат