Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
Интерено .що се мъчиш тогава с ЛР минавай на ДБ само
Колегата споменава, че всички ЛР са миналогодишни отводки и предполагам това е разликата. Особено ако не е успял да ги развие добре за зимата, макар, че при моите по-късни отводки наблюдавах интензивно развитие тази пролет и сега всички са почти изравнени без да размествам пило и да храня избирателно.
Нещо друго ме озадачава. Наблюдавам повишена агресивност спрямо миналата година. Първо го отдавах евентуално на рапицата но не съм убеден, че е от нея защото я има върху малки разкъсани площи на три километровата граница, а и вече почти прецъфтя. Което ме кара да мисля за нещо съвсем друго. Да поясня: всичките ми миналогодишни семейства са привнесени за местния ареал (най-близкото разстояние е стотина км. от другата страна на Родопите), същата година всички семейства станаха на отводки със свободно оплодени майки. Та мисълта ми е основно в посока доколко кръстосването между местните и привнесени пчели (макар и от една и съща раса) от друг ограничен от географски особености ареал може да промени характерните черти в държанието на първото поколение след кръстосване.
Тъй като перспективите са да продължавам с увеличаването на пчелина си мисля, че следващата кръстоска ще е повлияна все повече от гените на местните търтеи и ситуацията би трябвало да е временна, но и възнамерявам да закупя майки за таз годишните отводки и се питам дали не се завъртам в спирала. Предполагам и други имат наблюдения(Матеев би могъл да сподели, нали събираше семейства в началото), та ако имате отзиви би било интересно не само за мене.