Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 124 от 677 ПърваПърва ... 2474114122123124125126134174224624 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,231 до 1,240 от общо 6768
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Акацията цъфна!!!
    Днес отново повдигнах корпуса и хвърлих едно око на маточните чашки и пак няма развитие изглежда нямат желание да се роят.
    Отварях един от демарираните също не е заложил маточници, заформил е само 2 хубави чашки и вътре имаше млечице, но не видях яйца (не знам виждат ли се).
    Видях че вентилират и им сложих изцяло мрежестите дъна (след което спряха), не знам рано ли е?

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Акацията цъфна!!!
    Днес отново повдигнах корпуса и хвърлих едно око на маточните чашки и пак няма развитие изглежда нямат желание да се роят.
    Отварях един от демарираните също не е заложил маточници, заформил е само 2 хубави чашки и вътре имаше млечице, но не видях яйца (не знам виждат ли се).
    Видях че вентилират и им сложих изцяло мрежестите дъна (след което спряха), не знам рано ли е?
    Щом има млечице, значи има яйце!
    Този пост е редактиран от jorors; 06.05.2015 в 22:15.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Днес до спортната зала във Видин се натъкнах на "парадокс".На 10м едно от друго,цъфтят акация,ясен и ела.Загледах с в акацията цялата покрита с цвят тук-таме се виждаха пчели.При ясена нещата стояха по същия начин.Но при елата...имаше 10пъти повече пчели.Явно акацията не отделя нормално.Преди 7-8 години,акацията цъфна и прецъфтя за седмица,,като пчелите я посещаваха до към обяд,а след обяд се въртяха нервно пред кошерите.Ще трябва по-често да се водят наблюдения на прелката.
    Иначе капаните са приведени в"пълна бойна готовност"
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри Изображение1448.jpg‎   Изображение1449.jpg‎  

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Днес до спортната зала във Видин се натъкнах на "парадокс".На 10м едно от друго,цъфтят акация,ясен и ела.Загледах с в акацията цялата покрита с цвят тук-таме се виждаха пчели.
    Така беше миналата година при мен, много слабо посещение на акацията, да се надяваме че тази година има влага и топлина и ще се отчете подобаващо.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Най-мързеливия начин за справяне със семейство изпаднало в роево състояние, според мен е да го оставиш само да се оправя (да го отпишеш) и да не се занимаваш с него. Като иска да хваща гората - много му здраве!
    С това не съм съгласен - жива сила с роева енергия е способна на чудеса и изобщо не е за изпущане да за селекцията ти може да не представлява интерес но не трябва да я пропиляваме с лека ръка.Това след месец да се премахне ХР при втория ти начин не пречили на майката ,до колко време след излюпването е задължително да се оплоди новата майка и как ще спре ХР млада майка която е доста по слаба от снасяща.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Така беше миналата година при мен, много слабо посещение на акацията, да се надяваме че тази година има влага и топлина и ще се отчете подобаващо.
    При мен акацията не е цъфнала още поне седмица и трябва ,но за сметка на това гората е побеляла това е смесена гора и дали е ясен,клен,явор не е важно важното, е че нектара потече и няма силен няма слаб всичко блокира плодника и докато от рапицата имаше много прашец сега е много нектар - жалко, че ги няма миналогодишните пчели.В момента дори маточници не можеш да заложиш защото целите ги обграждат с далаци и задушават майките добре ,че изпреварих пашата.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Щом има млечице, знач има яйце!
    Добре де, преди 6 дена ограничих майката в 1вия корпус. В 2рия корпус днес като го преглеждах нямаше никакви яйца и маточници и на предпоследната пита, предимно с прашец 2 много широки чашки на средата на питата с млечице. От къде са го взели това яйце?

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Добре де, преди 6 дена ограничих майката в 1вия корпус. В 2рия корпус днес като го преглеждах нямаше никакви яйца и маточници и на предпоследната пита, предимно с прашец 2 много широки чашки на средата на питата с млечице. От къде са го взели това яйце?
    Щом има млечице значи има ларва ,а не яйце .Четири дена е яйце след това се излюпва ларва и понякога първия ден когато е снесено може да не се види защото е право .

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Ясно, значи ще има скоро отводки, че съм приготвил 20 сандъка

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Ясно, значи ще има скоро отводки, че съм приготвил 20 сандъка
    Можеше още преди акацията да направиш отводки на 2 рамки и маточник особено, както си сложил ХР си е готов отглеждач и докато мине акацията щеше да имаш оплодени майки готови за слънчогледа сега и пчелоядите не са толкова нахални може би защото нямат още малки.

Страница 124 от 677 ПърваПърва ... 2474114122123124125126134174224624 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •