Вчера белязах Шарлот,Виктория и Даяна. И трите прелестни създания имат вече по една рамка тяхно пило.
Иначе акацията по Дунав зацъфтя...
Вчера белязах Шарлот,Виктория и Даяна. И трите прелестни създания имат вече по една рамка тяхно пило.
Иначе акацията по Дунав зацъфтя...
Обикновенно две седмици преди семейството да изпадне в роево състояние се забелязва повишаване на агресивността. Двете неща до голяма степен са свързани (ето ви още един начин как косвено да подбирате по-малко ройливи пчели).
Най-мързеливия начин за справяне със семейство изпаднало в роево състояние, според мен е да го оставиш само да се оправя (да го отпишеш) и да не се занимаваш с него. Като иска да хваща гората - много му здраве!
Втория най-мързелив начин е ХР под (или над) плодника и всички други отвори да бъдат затворени. Ще стане мазало в плодника- щъкащи майки, маточници... След месец отиваш да го провериш как е и да се премахне ХР за да може оцелялата майка да се оплоди.
Когато някоя майка е ценна, а семейството е изпаднало в роево състояние - отводка със старата майка, останалото - по преценка на пчеларя.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Акацията цъфна!!!
Днес отново повдигнах корпуса и хвърлих едно око на маточните чашки и пак няма развитие изглежда нямат желание да се роят.
Отварях един от демарираните също не е заложил маточници, заформил е само 2 хубави чашки и вътре имаше млечице, но не видях яйца (не знам виждат ли се).
Видях че вентилират и им сложих изцяло мрежестите дъна (след което спряха), не знам рано ли е?
Ясно, значи ще има скоро отводки, че съм приготвил 20 сандъка![]()
Днес до спортната зала във Видин се натъкнах на "парадокс".На 10м едно от друго,цъфтят акация,ясен и ела.Загледах с в акацията цялата покрита с цвят тук-таме се виждаха пчели.При ясена нещата стояха по същия начин.Но при елата...имаше 10пъти повече пчели.Явно акацията не отделя нормално.Преди 7-8 години,акацията цъфна и прецъфтя за седмица,,като пчелите я посещаваха до към обяд,а след обяд се въртяха нервно пред кошерите.Ще трябва по-често да се водят наблюдения на прелката.
Иначе капаните са приведени в"пълна бойна готовност"
При мен акацията не е цъфнала още поне седмица и трябва ,но за сметка на това гората е побеляла това е смесена гора и дали е ясен,клен,явор не е важно важното, е че нектара потече и няма силен няма слаб всичко блокира плодника и докато от рапицата имаше много прашец сега е много нектар - жалко, че ги няма миналогодишните пчели.В момента дори маточници не можеш да заложиш защото целите ги обграждат с далаци и задушават майките добре ,че изпреварих пашата.
В момента има 27 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 27 гост (и))