Знам си аз, че по нашия край (в случая среда) сме най-работни, ама отделете пет минути да драснете някой ред как сте що сте, живи ли са питомците, въртяхте ли рапица (ако си имате), подготвихте ли се за н.в. Акацията. Ама не, на северозапад от нас сто страници ни водят.
Да кажа аз какви ги върша сега. Като цяло са готови за подвизи, всички са на два корпуса ЛР с много пило и малко мед, ала ако се развали времето като миналата година пак ще се правят непланирани отводки. В частност в неделя си намерих първия мераклия с маточници на три рамки и съответно се получи три от един. При разбора на причините се водя от разликите спрямо другите семейства а те са две съществени. Това е семейство станало търтовка и февруари обединено с най-слабото като успя да понастигне другите, но определено не беше най силното преди да заложи маточниците. Другата разлика е, в плиткото дъно (другите са на дълбоко и цяла мрежа) и предполагам причината е в различния микроклимат. Няколко от най-силните получиха трети корпус и са му вкарали малко нектар (не знам от какво, рапица имам съвсем малко на границата на летежа, а на акацията и трябва още около седмица).
В перспектива подготвям магазини в комбинация с корпусите с идея за монофлорен мед и евентуално създаването на Фарарови отводки с цел проучване на най-подходящия за мен и региона метод за пчеларстване.
PS Вземете се активизирайте малко да не ставам ЛОШ!