До Triballi
Не знам от къде идваха тези черни пчели, но не са от мен. Пчелите бяха с напълно черно коремче, без космици по коремчето и блестяха на слънцето. Тези пчели разкъсаха захаросания мед и го разхвърляха по дъното на тръвната.
Твоите снимки потвърждават част от моите измервания. В средата на гнездото най-често пчелната килийка беше с размер 5 мм или 5,2 мм.
До Юрий Цветков
Съгласен съм с теб, че ако не се отглежда търтеево пило всички акари ще се пренасочат към пилото за пчели. Точно това искам, акара да се размножава само в пило за пчели работнички.
Средно една личинка на пчела работничка изхранва около 1,5 /една и половина/ способни да се чифтосат женски акара. Останалите 2-3 женски акари, които не са успели да се развият до етап на оплождане загиват. Част от акарите обаче загиват ако се закрепят за летяща пчела - миризмата на цветовете ги кара да се раздвижат и те падат извън кошера. По този начин сметката става изгодна за мен.
Средно една личинка на търтей може да изхрани около 3-4 зрели за оплождане самки на акара, останалите, които не са достигнали полова зрялост загиват.
Не желая да третирам с препарати против акар защото те удължават времето за съзряване на пчелите и търтеите. Когато една пчела се излюпи на 22-23 ден, изхранените от нея акари нарастват и са вече средно 2,5 - 3 броя, а търтеева личинка излюпена на 25-26 ден може да изхрани 5-6 зрели женски акара.