Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
Приключи тазгодишния експеримент с японската тръвна. Семейството умря от глад и захаросан мед преди около 20 дни, след което беше нападнато от черни пчели крадци. Вината е моя, защото не ги подхранвах. Може би трябваше да им дам 5-10 литра сироп през есента. Семейството не е лекувано с никакви лекарства. Няма петна от нозематоза нито в тръвната, нито извън нея. Няма умрели акари по дъното.
Но ето резултатите от размера на пчелните килийки:
Тъмно кафяви пити в центъра на гнездото - размери в милимети - направени са много измервания, като при всяко се измерват 30 килийки във формата на триъгълник и се взема средния размер: 5 мм / 5 мм / 5.2мм / 5,2 мм / 5,2 мм/ 5,2 мм / 5,3 мм / 5,4мм / 5,5 мм. Някъде бях чел, че при малка килийка акарът трудно се размножава.
Светло кафяви пити в периферията на гнездото - 5,2 мм / 5,3 мм /5,4 мм /5,4 мм /5,4 мм /5,4 мм/ 5,5 мм/ 5,6 мм.
Бели или светло жълти пити до стените на тръвната, които са ползвани само за складиране на мед: 5,1 мм / 5,2 мм / 5,8 мм/ 6 мм/ 6,5 мм/ 6,6 мм. Тук при най-долните и при най-крайните килийки има и търтееви килийки, и от там идва и увеличаването на средния размер на килийката.
Търтееви килийки: 6,5 /6,8 /6,6 мм. Търтеевите килийки са разположени най-отдолу на питите, на около 5-6 реда един върху друг, там където пчелите строителки са се докосвали до дъното на тръвната.
Ето какво намерих в една книга: „Механизмът за построяване на търтееви килийки в едно семейство живеещо в хралупа започва да действа, когато „брадата“ на пчелите строителки разположени под средната най-дълбока пита, се докосне до дъното на хралупата. От пчеларската литература знаем, че изроилите се семейства в хралупи, не застрояват хралупатите до тяхното дъно. Питите достигат на около 5-7 см. над дъното на хралупата, и не се допират до него.“
Горното се потвърди при моите измервания.
Тази година съм приготвил 5 японски тръвни и експеримента ще продължи. Ще се стремя във всяка японска тръвна да има по един празен корпус под питите, за да не строят търтееви килийки - като борба против акара. А през август внимателно ще преценя запасите на семействата.
Може ли за коментар от ваша страна за големината на пчелната килийка, за компактността на гнездото - в което няма рамки, за търтеевите килийки - за влиянието върху акара вароа.
Ето снимка с размера на килииките от див кошер.Бяха останали парчета от разрушена хралупа покрай дървотото.
.Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	BEE 034.jpg
Прегледи:      354
Размер:	175.0 KB
ID:	4151Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	BEE 037.jpg
Прегледи:      351
Размер:	137.1 KB
ID:	4152
Не знам от кои пити точно са били парчетата.
Споменаваш черни пчели.Има цяла тема за това.Знаеш ли от къде идват тези пчели? Имам в предвид диви ли са или на колега от твоя район.