Привет на всички. На 24.04.15 прехвърлих едно семейство от 8 ЛР в 10 ЛР и добавих 2 основи от двете страни на откритото пило. взех семейството една седмица преди тази дата и подхраних първия ден с 300гр, 4 дни по-късно с 400гр сироп 1:1. При прехвърлянето видях доста запечатано и малко открито пило по 3 рамки. Много малко празни килийки и много пълни със сироп. Предположих, че съм позадръстил майката и не им сипах сироп при прехвърлянето. Новобранска работа. Това ми беше първия в живота поглед на отворен кошер. В района е студено и цъфтежа изостава. Джанките ги попари слана(-2), сливите на 27.04 не бяха цъфнали. Днес или утре бях планирал поставянето на втори корпус, но времето се скапа и напират въпроси.
1. Каква част от основите трябва да бъде изградена, за да е допустимо поставянето на втори корпус и да кажем още основи за градеж.
2. При поставяне на втори корпус прочетох следния съвет за подредбата в кошера "Взимаш две преградни дъски, долу оставяш 6 рамки запечатано пило, мед прашец, горе качваш една мед и прашец и я поставяш първа, качваш и прясно пило 3 рамки и между тях слагаш две основи. След 5-6 дни основите ще са изградени и пълни с яйца, а питите с прясно пило ще са запечатани, а част от запечатаното пило ще се е излюпило. Тогава сваляш вече запечатаното от втори долу и качваш празни пити с венец от излюпеното горе." Приблизително същите съвети срещнах на още две места из форумите, а така ме посъветва и човека, който ми даде пчелите.
НО получих и следния съвет: " Ако първи корпус е пълен с пчели, качваш две пити с открито пило в средата и майката да бъде на едната от тях. Допълваш с основи и хранилката да не пресъхва." Кой начин е по-успешен? Ако е от значение, имам монтирани две хранилки по 750мл на таблата и ми е възможно да ги посещавам през три четри дни.
При прехвърлянето успях да направя само една снимка в началото, за съжаление. След това щях да изпусна една рамка, лееше се много пот(и върху пчелите през мрежата) и въобще не ми беше до снимки. Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC_0297[1].jpg
Прегледи:      512
Размер:	206.9 KB
ID:	4138
Предстои ми, до седмица, да получа още две такива семейства с миналогодишни майки. Ще се озова в същата ситуация, но надявам се при по-топло време и цъфнали овошки. Ако не съм дал всички необходими данни питайте, но все още нямам поглед на пчелар и положително съм пропуснал да видя важни неща. Няма в района кой да ме насочва. Има няколко... с кошери в дворовете, но от това, което виждам и чух за работата им... по-добре без тях.