Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 39

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Има хора без акациева паша. Аз също имам такива пчелини.

Самият Цебро, който е измислил метода, разчита само на ливадна паша през юли, и въпреки това се изхитрява да вади по 80-90 кг мед от семейство (от групата семейство + 2 отводки). Виж му клиповете в интернет. Метода му е по-сложен от това, което описах. Аз само дадох базовите принципи. Има и още - кога какви рамки се вдигат над ханемановата решетка, за да може отводките да се направят без да се търси майката. Има и още много дреболии, но това вече са подробности. В интернет има подробни негови календари за всеки един ден от годината какво трябва да се направи. Руснаците много го почитат и има много фенове, които работят по неговата технология.

Номера е да се вади много мед без да има промишлена паша около пчелина, и изглежда ЦЕБРО го е постигнал това посредством много силни семейства и много ранно пролетно развитие, позволяващо измъкването на 2 ранни отводки.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Има хора без акациева паша. Аз също имам такива пчелини.

Самият Цебро, който е измислил метода, разчита само на ливадна паша през юли, и въпреки това се изхитрява да вади по 80-90 кг мед от семейство (от групата семейство + 2 отводки). Виж му клиповете в интернет. Метода му е по-сложен от това, което описах. Аз само дадох базовите принципи. Има и още - кога какви рамки се вдигат над ханемановата решетка, за да може отводките да се направят без да се търси майката. Има и още много дреболии, но това вече са подробности. В интернет има подробни негови календари за всеки един ден от годината какво трябва да се направи. Руснаците много го почитат и има много фенове, които работят по неговата технология.

Номера е да се вади много мед без да има промишлена паша около пчелина, и изглежда ЦЕБРО го е постигнал това посредством много силни семейства и много ранно пролетно развитие, позволяващо измъкването на 2 ранни отводки.
    Всички тези начини предложени от различни светила в някои случаи са неприложими. Всичко зависи от фитологията на района. Ако условията не отговарят ходи, че ги прилагай и изкарвай тези килограми мед.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Какво ще стане ако за акацията вземеш пчели от пчелините без акация и подсилиш с по 1кг. тези с акацията?Какво ще стане ако с ваденето на акацията върнеш по 1кг пчели?Кое ще е по евтино създаване на отводки или пренасяне на голи пчели с цел увеличаване броя на събирачките.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Да не забравяме, че при този начин на пчеларстване инвентара (кошерите) трябва да са по три!
    Иначе ми харесва, ако имам възможност ще се опитам да приложа технологията.

Поздрави, Г. Георгиев

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ами аз съм модифицирал технологията и ще се опитам да я прилагам с по 2 фибранени нуклеуса, прикачени към всеки един кошер. Така разходите за допълнителен инвентар ще са минимални. Иначе в тази технология силно ме блазни справянето с роенето и лесното подменяне на майката, без да се налага да я търся. Харесва ми и гъвкавостта - пчеларя има отводки в изобилие - кеф ти да продаваш, кеф ти да обединяваш, кеф ти да подсилваш преди пашата, кеф ти да притежаваш резервни майки във всеки един момент от време, кеф ти да вземаш пити с пило. Абе въобще всичко - майки, пило, пчели и всичкото това под ръка в произволен момент от време, когато ти дотрябва. Отводка се гледа лесно - храниш и си свиркаш, без да се притесняваш, че меда ще стане захарен. Пило в изобилие - мести пити накъдето си искаш. Гради рамки колкото си искаш - все пак през активния сезон имаш тройно количество пчели - млади и стари. Есента и зимуването е лесно - семействата са 3 пъти по-малко, което означава 3 пъти по-малко третиране есен и пролет. Зимата въобще не се ходи да се хранят семействата.

Въобще чудо - като цяло аз виждам в този метод огромна икономия на труд и огромна гъвкавост през активния сезон.

Наблюдател
    Регистриран
    05.08.2022
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Какво ще стане ако за акацията вземеш пчели от пчелините без акация и подсилиш с по 1кг. тези с акацията?Какво ще стане ако с ваденето на акацията върнеш по 1кг пчели?Кое ще е по евтино създаване на отводки или пренасяне на голи пчели с цел увеличаване броя на събирачките.
    Ако можеш да отделиш малко време и да споделиш как го правиш ще бъда много благодарен. Може и по една ракия да почерпя.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Цитат Първоначално публикувано от Васил Георгиев Виж публикацията
    Ако можеш да отделиш малко време и да споделиш как го правиш ще бъда много благодарен. Може и по една ракия да почерпя.
    Колегииии,моля,някой да метне филма с германката...,че вече съм на вино
    Търсих,ама не намерих.....

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Angel Yosifov Виж публикацията
    Колегииии,моля,някой да метне филма с германката...,че вече съм на вино
    Търсих,ама не намерих.....
    Виното ланско ли е, или шира?

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Виното ланско ли е, или шира?
    Ако помислиш малко.и сам ще си отговориш.
    Пък,ако не ти се мисли,може да разгледаш съответната тема във форума

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Angel Yosifov Виж публикацията
    Ако помислиш малко.и сам ще си отговориш.
    Пък,ако не ти се мисли,може да разгледаш съответната тема във форума
    Знам, знам.
    На жената и източих тая вечер малко шира, ейй пука я, като " циганин суроватка"

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •