Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 18 от общо 18
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от encho123 Виж публикацията
    какво представлява тази пола -фуста за кошера ?
    кошерите не са много мога да си позволя да инвестирам някои лев за това няма да ми е проблем просто не знам какво представлява ако можеш да ми го опишеш или снимка да дадеш ще съм много благодарен !
    кошерите са на 5-6 км от добрич !
    Извинявам се, че ще отговоря аз, но първи видях въпроса. Пола - фуста е нещо като чувал от лек материал (стара завеса), който да обгърне кошера така, че да има място около него за да се облитат пчелите, но да не могат да излизат от него. По този начин ме може да се получи задушаване.

Имам и изображение, но както винаги нещо куца във форума и не иска да го качи. Съжалявам ще се наложи да си го представяте.

Наблюдател
    Регистриран
    13.07.2014
    Пчеларски район
    община Добрич
    днес разбрах поне какво ще пръскат !
    ще се пръска рапицата и пшеницата
    пшеницата ще я пръскат срещу брашниста мана и плевели !
    рапицата ще я пръскат срещу рапицен цветояд !
    направи ми впечатление че точна дата няма а пише 25-29.4 това е за дата на пръскането другото което не ми допадна пише че ще се третира
    от ....(нищо не пише) до 11 (това не е ли твърде късно ?) или след 18:30
    също така ми направи впечатление че карантинните срокове са ОГРОМНИ !!!
    рапица – 60 дни карантина
    пшеница - 35 дни карантина

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Умира само пчелата напръскана с отрова така ,че карантината да не те притеснява ако пръскат след 18:30 ще е супер ако е сутрин рано ще бъдат засегнати най силните семейства дето излизат най напред но всичко зависи от сутрешните температури ако е студено ще излязат по късно.Аз не затварям семейства защото не се знае със сигурност кога ще е пръскането и затварянето е рисковано трябва да се надяваме на съвестта на работниците и арендаторите.Пшеницата да не те притеснява единствено ако от там им е пътя до рапицата тогава може да имаш проблем .

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Умира само пчелата напръскана с отрова така ...
    А знае ли се отровата или си разсъждаваме свободно?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Умира само пчелата напръскана с отрова така ,че карантината да не те притеснява ако пръскат след 18:30 ще е супер ако е сутрин рано ще бъдат засегнати най силните семейства дето излизат най напред но всичко зависи от сутрешните температури ако е студено ще излязат по късно.Аз не затварям семейства защото не се знае със сигурност кога ще е пръскането и затварянето е рисковано трябва да се надяваме на съвестта на работниците и арендаторите.Пшеницата да не те притеснява единствено ако от там им е пътя до рапицата тогава може да имаш проблем .
    Най-добре за пчеларите и за земеделците е пръскането на рапицата да става след 18:30 ч.
    След 18:30/19:00 ч. малко пчели излизат за нектар и прашец (ниска температура по това време на годината).
    За земеделците е по-доре да се пръска, когато няма роса по цветовете на растенията (вечер вместо сутрин).
    От няколко години в нашият район работим по този начин и всички страни са доволни.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    До колкото знам от специалисти-агрономи, по-удачно е да се пръска вечер против рапичния цветояд, защото тогава е активен и има ефект от пръскането. През деня гада се крие на хладно, в основата на растението и ефекта от третиране е минимален. Предполагам всички агрономи са запознати с тази подробност, но каква е причината да пръскат денем против цветояда незнам.
    В землището, където отглеждам пчелите, основния арендатор вече втора година пръска с наземна техника, с която се снабди, за да не ползва услугите на авиацията и то не заради моите или съседните пчелини, а просто сметна, че му е икономически по-изгодно да си закупи техника от колкото да ползва услуги на селскостопанската авиация.
    Днес ми се обади неговия агроном и ме информира, че ще пръска рапицата утре след 19,30ч. "не с тежка артилерия", а с по-слаб препарат с по-нисък карантинен период. Така процедираме вече няколко години.

Наблюдател
    Регистриран
    13.07.2014
    Пчеларски район
    община Добрич
    име на препаратите не знам пише само че са закупени от интер агро транс.
    за по точна информация за препарата явно трябва да се свържа с тях което мисля и да направя

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    За да знаш или предвидиш ефекта от пръскането трябва да знаеш с какво пръскат.
    Ето малко предположения:
    http://www.bayercropscience.bg/bcswe...igethes_aeneus
    http://www.bayercropscience.bg/BCSWe...igethes_aeneus
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •