Не искам да се изкарвам голям спец, но всичко в пчеларството е много относително.Никой по принцип не казва на 100 процента как получава високи добиви.Наистина има райони в България които са много медоносни,но това са не повече от 20 района за цялата страна/включително приморските/ където климатичните особености благоприятстват нектароотделянето.Друго всичко е метода на ЛЕЙКОВ, както беше казал един наш колега.Единственно мога да вярвам на колеги които практикуват подвижно,защото и аз съм минал по тоя път,но при едно условие,а то е да ми даде по джипиеса координатите и времето на престой на кошерите си и снимки кошер по кошер на камера за не по малко от 1 минута за всеки.Но до сега просто такъв човек НЯМА.Защо ли.... Защото по тази система се вижда каква растителност има,кога цъфти,кога е валяло дъжд в района, а по снимките от камера се разбира моментното състояние на всеки кошер.По точно колко летящи пчели има за 1 минута/уточнявам за периода от10 до16 часа/.Та това е положението.Всичко друго е грубо казано чесане на езици.Даже на видеоматериали не вярвам едно към едно,защото не знам какви хормони са блъскали на майката и отделно на пчелите.Виждал съм неща от които са ми настръхвали косите,но това просто не е за форума.Та да се върна на въпроса за това кой колко кошера има.Броя на кошерите според мен има значение,но това не прави пчеларя на 100 процента майстор.Виждал съм колеги и с по малко кошери/20 до40/, но с големи познания,защото се интересуват и четат/особено в нета/.Системата на кошера също има значение,но според мен това не е определящо.Определящо е да изсмучиш всичко от наличната система с която практикуваш,а това не е много лесно.

Цитат